Den hellige Contestus av Bayeux (d. ~510)

Minnedag: 19. januar

Den hellige Contestus (fr: Conteste, Contest, Contès, Context) ble født en gang på 400-tallet i Gallia. Han var i mange år eremitt i området rundt Bayeux (Bajocae) i Normandie i det nåværende Nord-Frankrike, og hans eneboercelle skal ha ligget i Blay ved Bayeux. Hans store ry for hellighet brakte ham tallrike besøk av pilegrimer som kom til ham for å søke åndelig trøst.

I 480 skal han ha blitt valgt til den sjette biskop av Bayeux etter den hellige Manveus (Manvieu, Manvé, Mange, Manvien, Mar-Wig). I denne rollen kjempet han mot avgudsdyrkelse som fortsatt eksisterte i dette landet, så vel som mot stormennene som drev handel. Han ble forfulgt på grunn av sin apostoliske nidkjærhet, og av den grunn måtte han trekke seg ut av sin bispeby for noen få år. Men han var byens biskop til sin død rundt 510. Hans etterfølger som biskop av Bayeux var den hellige Vigorus (Vigor, Vigile) (511-38).

Han ble først gravlagt i kirken Saint-Exupère, men hans levninger ble i 1162 overført til benediktinerklosteret Fécamp. Hans relikvier ble senere brakt til Argentan, hvor de unnslapp hugenottene i 1562. Overføringen av hans høyre lårben til kirken Saint-Contest fant sted i 1896 under en storslått seremoni. Hans minnedag er 19. januar. Flere kilder nevner ham også under 11. februar. Han kalles Contentius i kildene Bunson, Catholic Saints Online og Patron Saints SQPN. En kommune i nærheten av Caen heter Saint-Contest.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, fr.wikipedia.org, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. juni 2012

av Per Einar Odden publisert 12.06.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06