Den hellige Cormac av Trim (d. 746)

Minnedag: 17. februar

Den hellige Cormac levde i Irland på 700-tallet. Han hadde sin kirke i Trim (Áth Truim) nord for elven Boyne i baroniet Upper Navan i grevskapet Meath i provinsen Leinster i det østlige Irland. En notis i oversikten over helgener fra Trim skriver at Fuineacht, datter av Maol Fithrigh med Colman, sønnesønn av Suibhne, hadde fire sønner, og en av dem var Cormac, biskop og abbed. Hans brødre var Baothghalach, biskop Osán og Rumhan, sistnevnte en poet så berømt at han ble kjent som Irlands Homer og Virgil.

Den samme notisen identifiserer Cormac videre ved en referanse til en couplet (et metrisk linjepar) lånt fra teksten av den hellige Oengus Culdeus av Tallaghts (d. ca 824) martyrologium for 17. februar. En kommentar til notisen spekulerer i at Cormac kan ha vært den første abbeden av Armagh etter den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) før han døde i 497. Denne spekulasjonen, uten tvil influert av den velattesterte tradisjonen at Trim var en av de første kirkene grunnlagt av Patrick, har nå blitt avvist til fordel for Cormac, abbed av Trim, som døde i 746, ti år før sin bror og etterfølger Baothghalach.

Den mest kjente nålevende Cormac i kirkelige kretser er uten tvil den forrige erkebiskopen av Westminster i London, kardinal Cormac Murphy-O’Connor.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. juli 2012

av Per Einar Odden publisert 01.07.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03