Den salige Conn O'Rourke (ca 1540-1579)

Minnedag: 20. juni

Den salige Conn O'Rourke (gælisk: Conn Ó Ruairc; lat: Connus) synes å ha blitt født rundt 1540 i Breifne (nå i grevskapene Leitrim og Cavan i Irland). Han var sønn av Brian lord of Breffni fra den gamle gæliske aristokratiske familien Breifne, etterkommere etter Breffni O'Rourke.

Han ble fransiskaner (Ordo Fratrum Minorum – OFM), og ifølge disponible dokumenter tilhørte han og den salige biskop Patrick O'Healy fransiskanerklosteret i Dromahair i grevskapet Leitrim. Conn O'Rourke samarbeidet aktivt i forhandlingene om en militær ekspedisjon ledet av James Fitzmaurice Fitzgerald. Hensikten med tiltaket var å gjøre Don Juan d'Austria til konge av Irland slik at landet ville bli reddet for troen.

I 1579 vendte han tilbake til Irland sammen med biskop O'Healy. De to fransiskanerne dro til Irland ennå før ekspedisjonen hadde satt seil. Ved sin ankomst ble de arrestert i Limerick og dømt til døden av et militært tribunal uten en formell prosess. De ble henrettet ved henging den 13. august 1579 i Kilmallock i Limerick i Irland. Biskop O'Healys siste preken, holdt til de troende fra skafottet, var en bekreftelse på den pavelige autoritet.

Den 6. juli 1991 undertegnet pave Johannes Paul II (1978-2005) dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente martyriet til 17 av de irske reformasjonsmartyrene, noe som ga dem tittelen Venerabilis, «Ærverdige». Det offisielle navnet på gruppen er «Dermot O'Hurley, Margaret Ball, Francis Taylor og deres 14 ledsagere». De ble saligkåret av paven den 27. september 1992 i Roma.

Gruppens minnedag er 20. juni, den mest sannsynlige dødsdagen til erkebiskop Dermot O'Hurley.

av Webmaster publisert 01.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:50