Den hellige Colman av Oughtmama (d. ~525?)

Minnedag: 15. november

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) skal ha hatt sin kirke i Oughtmama (Ucht Máma) i baroniet Burren i grevskapet Clare i provinsen Munster i det sørlige Irland. Denne helgenen ble sagt å ha okkupert samme kirke som to andre ved navn Colman sønn av Lughaidh, hver med en separat avstamming: en fra Ceinéal Laoghaire fra Meath, den andre fra Eoghanachta av Munster, og den tredje fra Uí Bhriúin fra Connacht. Denne kirken ble beskrevet av John O’Donovan som en av de vakreste av de tidlige irske kirkene han hadde sett. En pattern ble holdt der til ære for Colman den 15. november. Pattern er et irsk uttrykk som betyr fromme aktiviteter på en helgens festdag – ordet menes å ha utgått fra ordet patron som i patron saint (skytshelgen).

Selv om det ikke finnes noen slik helgen i martyrologiene, plasserer en note knyttet til Colmans slektstavle av John Colgan, hans fest til 13. november, samme dag som Caillín av Fenagh. Navnet Caillín er en hypokoristisk form av Colum alias Colman (gr. ὑποκoριστικος; hypokoristikos; det vil si kjælenavn). Beliggende nær kirken til de tre Colmaner var kilden til Colman sønn av Duach, slik at kirken i Oughtmama som O’Donovan observerte sannsynligvis opprinnelig var viet til skytshelgenen for det bispedømmet som den lå på territoriet til, den hellige Colman av Kilmacduagh (ca 550-ca 632). Skytshelgen for nabosognet Kilcorney het også Colman, med Báire som etternavn, og O’Donovan, som ikke kunne finne noen historisk referanse til ham, mente at han også kunne være helgenen fra Oughtmama.

Et dikt tilskrevet den hellige Senan av Scattery (Seanán) (ca 488-ca 544) påkaller en gruppe helgener ved navn Colman og refererer trolig til skytshelgenene for Oughtmama. Colmans død blir sagt å ha inntruffet samme natt som den hellige Brigida av Irland (Brighid av Kildare) (ca 452-525) og som Muirchertach mac Muiredaig (Muirecheartach eller Muirchertach mac Ercae) (d. ca 534), konge av Tara, kanskje fordi beretningen om sistnevntes regjeringstid i Leabhar Gabhála bringer disse to sammen med Colman sønn av Duach.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06