Den hellige Crescentius av Firenze (d. ~396)

Minnedag: 19. april

Den hellige Crescentius (it: Crescenzio) ble født en gang på 300-tallet i Firenze i regionen Toscana i Italia. Han var sønn av fornemme foreldre, som betrodde ham til byens første biskop, den hellige Zenobius av Firenze (337-417), for utdannelse. Han elsket dydene, speket sitt kjød og ble av alle regnet som en engel. Etter at han var blitt kleriker og viet til subdiakon, søkte han å etterligne sine foresatte, biskop Zenobius og hans diakon, den hellige Eugenius av Firenze (d. 422). Crescentius var betrodd Zenobius av en hellige erkebiskop Ambrosius av Milano (ca 339-397).

Crescentius utførte mirakler på blinde og besatte og døde rundt 396. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 19. april. , I kunsten fremstilles han som diakon eller subdiakon med syke ved siden av seg. Legenden sier at Eugenius etter å ha utført noen mirakler, døde, assistert av Ambrosius, Zenobius og Crescentius. Men hans dødsår oppgis til 422, og da var de tre for lengst døde.

Navnene Crementius, Crescens, Crescentia, Crescentiana, Crescentianus, Crescentinus, Crescentio, Crescentius, Crescius, Cresconius og Crescus kommer alle fra det latinske crescere og betyr «den voksende, tiltakende».

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. november 1997

av Webmaster publisert 20.11.1997, sist endret 28.11.2015 - 02:50