Den hellige Crunmael av Barragh

Minnedag: 22. juni

Den hellige Crunmael (Crunmaeil, Crunnmhaol) levde på et ukjent tidspunkt i Irland. Han var sønn av Ronan (Rónán) og er kjent fra en rekke kilder. Notisen på hans festdag den 22. juni i Martyrologiet fra Donegal knytter ham til Barragh (Berrech, Beirreach) i baroniet Forth i grevskapet Carlow i den østlige provinsen Leinster, hvor man trolig antok at han var gravlagt. Martyrologiet fra Tallacht og kalenderen til O’Clerys knytter ham også til Barragh.

Den irske kanniken, hagiografen og historikeren John O’Hanlon (1821-1905) knytter ham til et sogn kalt Kilberry i baroniet Narragh and Rheban West i grevskapet Kildare. Dette stedet har en hellig kilde, hvor en pattern ble feiret den 22. juni helt frem til 1840. Pattern er et irsk uttrykk som betyr fromme aktiviteter på en helgens festdag – ordet menes å ha utgått fra ordet patron som i patron saint(skytshelgen). Dette fikk O’Hanlon til å foreslå at denne feiringen opprinnelig var til ære for Crunmael, men var blitt trukket inn i den videre landlige feiring av den hellige Johannes Døperens fest om kvelden den 23. juni eller selve dagen den 24. juni. Han foreslo også at navnet Kilberry kom fra Berrech og Kill («kirke») som ville knytte det til Crunmael.

I en av kildene tilhører han en gruppe helgener i Kilcrow (Ceall Chraoi) i sognet Churchtown i grevskapet Kildare i Leinster. I en annen knyttes han til Uí Cheinsealaigh i det sørlige Leinster, utstyrt med en sønn ved navn Aodh Róin, og lokalisert i kirken i Cluain Aird, nå muligens Clonard i sognet St Peter’s i baroniet Forth i grevskapet Wexford i Leinster (ikke det berømte klosteret Clonard). De genealogiske kildene inneholder også påstander om at Crunmael var stamfar til to andre helgener ved navn Fíonnachta og Créadhnad.

Kalendarikeren Duald Mac Firbis, som skrev på 1600-tallet, luftet muligheten av at vår helgen var en abbed av Beg-Eri fra 900-tallet og også biskop og lektor av Tamlacht, hvis død ved drukning var notert i år 964. Men ettersom han første gang nevnes i martyrologiet fra Tallacht, som ble skrevet på slutten av 700-tallet eller begynnelsen av 800-tallet, kan det ikke være snakk om samme person.

Kilder: Ó Riain, brigid-undertheoak.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. juli 2012

av Per Einar Odden publisert 14.07.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05