Den hellige Colman av Senboth-Fola (d. ~632)

Minnedag: 27. oktober

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) ble født på 500-tallet i Irland. Han var abbed av klosteret Senboth-Fola i bispedømmet Ferns, og han var forbundet med den hellige biskop Aidan av Ferns (Maidoc, Maodhóg) (ca 550-626). Han døde rundt 632, og hans minnedag er 27. oktober.

Muligens er dette en sammenblanding med den hellige Colman av Kilmacduagh (ca 550-ca 632), som også oppgis med dødsår 632 og feires den 29. oktober.

Roten til navnet Colmán er Colum, og fordi den høyt elskede hellige Kolumba av Ionas irske navn var Colum Cille, ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. februar 2000

av Webmaster publisert 16.02.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:50