Den hellige Cuana Ógh (500-t?)

Minnedag: 10. april

Den hellige Cuana Ógh («jomfru») levde i Irland, muligens på 500-tallet. Han kom fra Ros Eó i Magh Locha i Breagha, nå trolig Cloncowan i sognet Rathmolyon i baroniet Lower Moyfenrath i grevskapet Meath i den østlige provinsen Leinster i Irland. Han beskrives som kongelig, utmerket og edel av kropp og sinn, og fra 1300-tallet kom han til å bli betraktet som sønn av Miodharn, som gjennom sin genealogi knyttes til Ceinéal Éanna.

I de bevarte fragmentene av biografien om den hellige Cuana av Kilmore opptrer også Inghean Bhaoith (alias Fionmhaith), som presenteres som Cuanas mor. Dette synes som et forsøk på å identifisere denne Cuana med Cuana Ógh, som angis separat blant Inghean Bhaoiths utallige barn. På den lange listen over hennes barn kommer Cuana som nummer to etter den hellige Senan av Scattery (Seanán) (ca 488-ca 544).

Biografien som ble skrevet om den hellige Forannán av Alternan i Sligo, inneholder en liste over denne helgenens comhbhráithe naomh («med-helgener»), og den første på listen er Cuana, sønn av Miodharn.

Listen over de helgenene som minnes den 10. april, inkluderer Cuana Ógh.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. august 2013

av Per Einar Odden publisert 09.08.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:04