Den hellige Cucufas av Barcelona (d. 304)

Minnedag: 25. juli

Den hellige Cucufas av Barcelona, skulptur av Enric Monjo i klosteret San Cugat del Vallès

Den hellige Cucufas (Cucuphas, Cucufat, Cucufate, Qoqofas, Guinefort; kat: Cugat; lat: Cucufatus) ble født på 200-tallet i Scillium i den romerske provinsen Africa Proconsularis i Nord-Afrika. Han kom fra en adelsfamilie av punisk opprinnelse. I henhold til en gammel tradisjon som kan dokumenteres allerede på 300-tallet, seilte han og den hellige Felix av Gerona på slutten av 200-tallet over til Spania. De var misjonærer og muligens diakoner i Kirken i Kartago.

Felix dro til Gerona i Catalonia, mens Cucufas forkynte Evangeliet i Barcelona og omegn inntil han ble arrestert i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305) av guvernør Dacian og torturert ved å bli pisket. Han fikk tilbud om friheten hvis han avsverget sin tro, men han ble nektet. Han ble da ført til Castrum Octavianum ved Barcelona og halshogd den 25. juli 304. Blant hans disipler var de hellige martyrene Juliana og Semproniana av Barcelona. De fulgte ham til Castrum Octavianum, og etter hans martyrium ga de hans legeme en kristen begravelse. Men de ble tatt av det keiserlige politiet og led selv martyrdøden på samme sted som sin lærer. Hans ledsager Felix evangeliserte i Gerona (kat: Girona) og led martyrdøden der i 304 eller 307 sammen med sin biskop Narcissus.

Cucufas’ levninger ble berget av kristne og gravlagt en 25. juli i et uspesifisert år og sted. På midten av 700-tallet klarte abbed Fulrad (d. 784) av St. Denis nær Paris å finne levningene av Cucufas. Han brakte dem til klosteret i Lièvre i Alsace i Frankrike, hvor de ble skrinlagt sammen med relikviene av den hellige Alexander i Fulrads celle. I 835 ble relikviene eller deler av dem brakt til St. Dionysius av abbed Hilduin og plassert i krypten i klosterkirken. Tidlig på 800-tallet ble det berømte benediktinerklosteret San Cugat del Vallès bygd i nærheten av Barcelona på stedet hvor Cucufas døde, kjent som Castrum Octavianum.

Ayne Bru: Den hellige Cucufas’ martyrium (1504-07)Ifølge Cucufas Acta ble hans relikvier brakt fra Spania til Frankrike, hvor abbed Fulrad av Saint-Denis (Dionysiopolis) ga dem til kirken i klosteret Leberau (Lebraha) i bispedømmet Strasbourg, noe man mener skjedde en 16. februar på den salige keiser Karl den stores tid (768-814; keiser fra 800). Den 25. august 835 lot abbed Hilduin den bringe tilbake til hans kloster Saint-Denis, hvor de deretter ble holdt høyt i akt. Spanjolene mener derimot at hans relikvier befinner seg i Barcelona, og at det bare var hans hode som kom til Frankrike.

Flere kirker er viet til Cucufas i Spania og i Frankrike, og han æres under ulike navn, som Saint-Cucufà, i Barcelona som San Congat, i Ruel ved Paris som Saint-Ouinquenfat og i flere andre sogn i Frankrike som Saint-Guinefort. Deler av hans relikvier ble æret i Paris, hvor et kapell i katedralen i Saint-Denis er viet til ham. De ulike martyrologiene, inkludert Martyrologium Romanum, minnes ham den 25. juli. Men på grunn av sammenfallet med feiringen av den hellige apostelen Jakob den eldre på samme dag, ble festen i Barcelona utsatt til 27. juli. Translasjonsdagen 16. februar nevnes også som minnedag.

Cucufas er en av de mest feirede av de spanske martyrene. Aurelius Prudentius (348-405), en kristen latinsk poet av spansk opprinnelse, skrev noen utsøkte vers til hans ære. En anonym forfatter utarbeidet aktene om hans martyrium på 700-tallet, men de inneholder ingen historiske elementer. I det katalanske kunstmuseet i Barcelona har man et bilde av kunstneren Ayne Bru som på en svært dramatisk måte skildrer den voldelige scenen med halshoggingen av Cucufas med en kniv, med spesiell vekt på bøddelens ugudelige og onde uttrykk.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, CSO, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org, terra.es - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. desember 2005

av Webmaster publisert 24.12.2005, sist endret 02.10.2017 - 22:11