Den hellige Cylflifer ap Brychan (500-t)

Den hellige Cylflifer (Cyflifer) levde på 500-tallet i Wales. Han skal ha vært sønn av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. I de senere genealogiene står hans navn som Cyflefyr (Cyflewyr). I de to versjonene av Cognatio står han som Chybliuer og Kyfliuer, og Merthyr Chebliuer (Kyfliuer) sies å ha sitt navn etter ham.

I andre slektstavler skrives hans navn Cyblider, og der gjøres han til sønn av Dingad, og dermed sønnesønn, ikke sønn av Brychan. Men i de senere listene står han alltid som sønn av Brychan. I en notis i Truman MS hevdes det: «Cyflewyr martyren ble drept av de hedenske sakserne i Ceredigion, hvor han ligger gravlagt». Ikke noe sted med det navnet er kjent i Cardiganshire i dag. En Merthir Cibliuer (Cimliuer) oppgis i The Book of Llan Dâv blant de kirkene som tilhørte det bispesetet under biskop Urban (d. 1133 eller 1134), men den har ikke blitt identifisert.

Vi kjenner ingen minnedag.

I sognet Crickhowel i Brecknockshire var det en stein med en inskripsjon, og deler av den gjettet en skribent i The Gentleman’s Magazine i 1768 at var VERI TR F1LIUS DUNOCATI, og hvis denne lesningen var korrekt, kan den peke ut gravstedet til Cyflefyr ap Dingad, men forfatteren Theophilus Jones (1758-1812), som skrev The History of Brecknockshire, sier at de bokstavene kan være «hva som helst som antikvaren antar eller ønsker at de skal være», og en annen del av inskripsjonen som er mer leselig, viser at steinen ble reist over graven til Turpilius (Jones, vol II, p 438).

Kilder: Baring-Gould (3), Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. november 2011

av Per Einar Odden publisert 11.11.2011, sist endret 04.10.2013 - 13:55