Den hellige Cyngar ap Garthog

Kirken Saint-Congar i LandedaDen hellige Cyngar levde på et ukjent tidspunkt i Wales. I helgengenealogiene (slektstavlene) i manuskripter fra 1200-tallet opptrer hans navn utelukkende som far til den hellige Gwynlleu. I et manuskript fra rundt 1400 står han imidlertid som helgen i tillegg til som far til de hellige Gwynlleu og Cyndeyrn (ikke Kentigern). Han står også som helgen i de senere manuskriptene. Han var sønn av Garthog ab Ceredig ab Cunedda Wledig. I Iolo-manuskriptene har han blitt blandet sammen med den hellige Cyngar ab Geraint. Det synes ikke som om han hadde noen kirke i Wales viet til seg, og heller ingen minnedag tilskrevet ham.

Det er mulig at han er skytshelgen for Landeda nær Lannilis i Léon i Bretagne, for der æres en St. Congard som grunnlegger. Dette kan være den mer berømte Cyngar ab Geraint, men det er mer sannsynlig at det var sønnen av Garthog, for Landeda ligger midt i en rekke grunnleggelser til Cuneddas familie. Den hellige Tyrnog grunnla Landerneau og Plabennec, den hellige Carannog, hans bror, var i Tregarantec og Carantec, Dogfael, en fetter, har etterlatt sitt avtrykk i nabobispedømmet Tréguier, den hellige Tyssul er trolig den helgenen som æres i Crozon, den hellige David har et sogn som grenser til Landerneau og den hellige Non ble gravlagt i Dirinon.

Landeda er på landtungen mellom Aberfrach og Aberbenoit, med utsikt over havet. I kirken er det en statue av skytshelgenen med mitra og med hyrdestav som gir velsignelse.

Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 15. november 2011

av Per Einar Odden publisert 15.11.2011, sist endret 04.10.2013 - 13:55