Den hellige Cynhafal ap Elgud (600-t)

Minnedag: 5. oktober

St Cynhafal’s Church i LlangynhafalDen hellige Cynhafal levde på 600-tallet i Wales. Han var sønn av den hellige Elgud ab Cadfarch ab Caradog Freichfras. Det hersker en viss usikkerhet når det gjelder den korrekte formen på hans mors navn, men det synes å ha vært Tubrawst, «nedstammende fra Tuthlwyniaid».

Den eneste kirken som er viet til ham, er Llangynhafal i Vale of Clwyd. Hans hellige kilde finnes i en åker rundt 400 meter fra kirken, nær Plas Dolben. Det er et stort bad med hvelv over og med trappetrinn som går ned i den, og den er i en god forfatning. Den var tidligere berømt for å helbrede vorter. Hans minnedag 5. oktober står i de fleste middelalderske walisiske kalendere.

Det finnes en cywydd (walisisk diktform) adressert til Cynhafal av Gruffydd ab Ieuan ab Llywelyn Fychan fra Llannerch, en barde (skald) fra Denbighshire fra tidlig på 1500-tallet, hvor han tilskriver Benlli Gawrs død til helgenens mirakuløse krefter. Innholdet i diktet er dette:

Barden led av akutte smerter i beina og han ber til Cynhafal om lindring. Han sier at blant denne helgenens fortjenester var den spesielle evnen å fjerne reumatiske plager. Helgenen minnes på sine fysiske mirakler, hvordan han torturerte den «eldgamle kjempen» Benlli Gawr til han ble som en «vanvittig løve», fylte hans legeme med smerte og vill brann, som drev ham til å søke lindring i det kjølende vannet i Alun, og hvordan den elven nektet å mildne hans smerte og ble tørr tre ganger, og kjempens bein ble brent på dens bredder ved Hesp Alun («den opptørkede Alun»). Deretter refererer han til helgenens virksomme kilde i fjerningen av ulike legemlige sykdommer ved å drikke dens vann og ved å bade i den. Til slutt trygler han ham om å kurere hans reumatisme, og endelig motta ham i Paradis.

Moel Fenlli, som er oppkalt etter Benlli Gawr, er nær Llangynhafal.

Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 15. november 2011

av Per Einar Odden publisert 15.11.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05