Den hellige Dasius av Nikomedia og fjorten ledsagere (d. ~303)

Minnedag: 21. oktober

De hellige Zoticus og Caius og tolv andre

De hellige Dasius, Zoticus og Caius (Gaius) og deres ledsagere var en gruppe på femten soldater som led martyrdøden i keiserbyen Nikomedia i Bitynia i Lilleasia (i dag Izmit i Tyrkia). Det skjedde rundt 303 i kristenforfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). De ble arrestert og urettmessig anklaget for brannen i det keiserlige palass. De ble utsatt for all verdens tortur, spesielt det å bli flådd langsomt av redskaper laget av hår. Deretter fikk de hengt steiner rundt halsen og kastet i sjøen. Deres minnedag er 21. oktober.

Før de ble plassert i Martyrologium Romanum på denne dato, ble de nevnt i det syriske martyrologiet fra 300-tallet uten noen indikasjon på martyrium. Deretter nevnes de også i Martyrologium Hieronymianum og kalles der «martyrer av Nikomedia». Det finnes også et kort passio på gresk, og derfra stammer den lille informasjonen som gis i den bysantinske Synaxarion.

Det antas at Gaius, Zoticus og Dasius var tjenere i husholdningen til keiser Diokletian (243-313) i hans keiserlige sete Nikomedia. De tre tjenere var kristne og blant de første ofrene for forfølgelsen i 303, da Diokletian proklamerte et edikt mot de kristne, som var ansvarlige for brannen i det keiserlige palass, noe også de gamle historikerne Lactantius og Eusebius (300-t) forteller.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. august 1998

av Webmaster publisert 20.08.1998, sist endret 01.10.2018 - 18:20