Den hellige Dentelin av Hainaut (d. ~650)

Minnedag: 16. mars

De hellige Vincent Madelgarius og Waldetrudis med de fire hellige barna Landericus, Madelberta, Aldetrudis og DentelinSkytshelgen for Rees

Den hellige Dentelin (Dentlin, Denain; lat: Dentelinus, Dentlinus) var yngste sønn av de hellige Waldetrudis (fr: Waltrude, Vaudru) og Vincent Madelgarius (fr: Mauger). Også hans tre søsken Landericus, Madelberta og Aldetrudis regnes blant de hellige. Hans mors foreldre var de hellige Walbert og Bertilia og hans tante den hellige Aldegunde av Maubeuge.

Dentelin ble født en gang på 700-tallet i Mons i grevskapet Hainaut/Henegouwen (Hennegau; lat: Hannonia; eng: Hainault). Han var et ekstraordinært fromt barn og bare syv år gammel da han døde i Mons på midten av 600-tallet. Hans død ipsis cunabulis («i sin barndom») blir tolket ulikt av historikere. Noen sier at han døde i sin vugge, mens andre sier at han var syv år gammel. Det er for øvrig blitt satt spørsmålstegn ved hele hans eksistens. Dentelin var en kjent diminutivform av Lendrik, og noen tolker det slik at Vincent hadde en sønn, Landry, som ble kalt Dentelin i hans barndom, og dette er ikke helt uten grunnlag.

Han ble gravlagt ved siden av sin far i klosteret Soignies (Sonegium) i belgisk Hainaut, som faren hadde grunnlagt. Det ble meldt om mirakler ved hans grav, og han ble æret over hele Hainaut. På dette stedet ble den romanske kirken St. Vincent bygd på 1100-tallet. Ifølge bollandistene ble hans relikvier brakt til Rees.

Dentelin æres høyt i Hainaut og er skytshelgen for Rees (Resa, Ressa, Rexa, Resia, Reesium) i Nordrhein-Westfalen. Hans relikvier ble senere overført til klosterkirken fra 1040. Der ble han æret som andre skytshelgen til 1870. En kirke i hertugdømmet Cleves (Kleve) i Tyskland er viet til ham. Hans minnedag er 16. mars (hans tradisjonelle dødsdag) i sognet St Aldegunde i Emmerich am Rhein, mens han mintes den 14. juli (tradisjonelt farens dødsdag) i Soignies, i korfrueklosteret St Waldetrudis i Mons og hos korherrene i Rees.

Dentelin er tradisjonelt avbildet som en gutt med en due på baksiden av høyre håndledd, med sin far til venstre for seg og sin bror Landericus på høyre side, kledd som biskop. Han avbildes også sammen med sin eldre far som dekker ham og broren med en kappe. Han kalles også Dentlin av Soignies, Dentelin av Famars og Dentelin av Mons.

Kilder: Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, Gorys, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, fr.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. april 2004

av Webmaster publisert 19.04.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:50