Den hellige Deodatus av Ebersmunster (600-t)

Minnedag: 10. juni

Den hellige Deodatus (fr: Déodat, Dié) levde på 600-tallet og var sønn av adelsmannen Huno (Hunon) av Hunawihr i det nåværende departementet Haut-Rhin i Alsace i det nordøstre Frankrike og hans hustru, den hellige Hunna av Alsace (Una), som bollandistene feilaktig kaller en ledsager av den hellige Ursula. De ga sine eiendommer til klostrene Ebersmunster og Saint-Dié. Familien synes å ha vært under inspirasjon og innflytelse av den hellige Deodatus av Nevers (ca 590-ca 680), biskop av Nevers og grunnlegger av Saint-Dié, for Hunnas og Hunos sønn ble oppkalt etter ham og døpt av ham.

Da disipler av biskop Deodatus grunnla klosteret Ebersheimmünster (nå Ebersmunster) nær Strasbourg, trådte unge Deodatus inn som en av de første munkene. Han døde mot slutten av 600-tallet i hellighets ry.

På biskop Deodatus’ minnedag den 19. juni ble relikviene av de to hellige Deodatus båret i prosesjon. Unge Deodatus har alltid blitt minnet sammen med sin mor Hunna, og det er ikke usannsynlig at det er snakk om en dobling av den hellige biskopen, for hans kult har alltid stått i forbindelse med kulten for Hunna. De lokale forfattere nevner ham imidlertid alltid med tittelen hellig. Hans minnedag feires den 10. juni.

Kilder: santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. september 2013

av Per Einar Odden publisert 29.09.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:06