Den hellige Donatus av Evorea (d. 387)

Minnedag: 30. april

Skytshelgen for Paramythia

Den hellige Donatus (gr: Donatos; alb: Donat) ble født tidlig på 300-tallet i den greske byen Butrint (gml gr: Vouthrōto, Βουθρωτο), helt sør i dagens Albania. Ifølge den greske historikeren Sozomen (Salminius Hermias Sozomenus) (ca 400-ca 450) var Donatus biskop av Evorea (Euraea, Euria, Evria), som trolig er identisk med byen Paramythia i prefekturet Thesprotia i regionen Epirus i det nordlige Hellas.

Navnet Paramythia (gr: Παραμυθια) kommer fra en av Jomfru Marias titler på gresk, «trøsteren». I den bysantinske perioden var byen også kjent som Agios Donatos (gr: Άγιος Δονατος) eller Den hellige Donatus (alb: Shën Donat) etter biskop Donatus, byens skytshelgen. Dette er også grunnlaget for byens albanske navn, Ajdhonat (Ajdonat).

Tradisjonen tilskriver Donatus en rekke forbløffende mirakler. Han drepte en drage, renset en forgiftet brønn, reddet keiserens datter fra djevelen og gjenoppvekket døde. Hans hellighet beskrives av Sozomen og andre greske forfattere. Han døde i 387 i regjeringstiden til keiser Theodosios (379-94).

Noen kilder kaller ham biskop av Euroea på øya Kypros, «en by som nå heter St. Donatus», men dette må utvilsomt være en skrivefeil for Evorea i Epirus. Han skal ha døpt keiser Theodosios og utført mange mirakler. Han skal ha drept en drage, renset en forgiftet brønn, fridd keiser Theodosios’ datter fra djevelen, vekket opp døde, frembrakte regn ved hjelp av sine bønner i tørkeperioder, men selv under åpen himmel ble han ikke våt.

Donatus’ jordiske levninger ble i 602 overført til Kassiopi på Korfu for å redde dem fra barbariske invasjoner man fryktet på den tiden. Dette førte til et problem med jurisdiksjon og vokting av de hellige relikviene, en disputt som ble løst av den hellige pave Gregor I den store (590-604). Donatus’ kult var omfattende i middelalderen. Hans minnedag er 30. april, men 7. august nevnes også. Han var høyt æret i Venezia, hvor man sa at hans relikvier var brakt til øya Murano. Men dette er trolig en sammenblanding med den hellige Donatus av Arezzo, for i 1125 ble hans levninger brakt til kirken Santa Maria e San Donato på øya Murano ved Venezia.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org, albanian.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet:12. oktober 1998

av Webmaster publisert 12.10.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:50