Den hellige Deusdedit av Montecassino (d. 834)

Minnedag: 9. oktober

nullDen hellige Deusdedit (it: Diodato, Deodato) ble født en gang på 700-tallet i Italia. Han ble benediktiner (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i benediktinernes stamkloster Montecassino i Sør-Italia, og der viet han seg til bønn og studier. I 828 ble han valgt til den femtende abbed av Montecassino etter den hellige Apollinaris. Han var spesielt kjent for sin sjenerøse almissegiving. Hertug Siko av Benevento ga i 832 klosteret eiendommer ved elven Lauro ved sjøen Lesina på halvøya Gargano. Men hans sønn og etterfølger Sikard var fiendtlig innstilt til klosteret

For å avtvinge abbed Deusdedit penger, mishandlet og fengslet tyrannen Sikard av Benevento (Sicard; it: Sicario) ham, og han døde i fengslet av sult og elendighet den 9. oktober 834 ifølge historikeren Leone Ostiense (andre kilder sier 11. november) i Rocca Secca ved Napoli. Han ble gravlagt i Montecassino, og ved hans grav skjedde mirakler.

Hans levninger ble under sarasenernes angrep skjult av abbed Bertarius, som fikk dem overført sammen med dokumenter av autentisitet til under tårnet i kirken San Giovanni Val Roveto i L’Aquila i provinsen av samme navn i regionen Abruzzo. Der ble de gjenfunnet i 1618 av biskopen av Sora i provinsen Frosinone i regionen Lazio i Midt-Italia, Gerolamo Giovannelli. På funnstedet i kirken er det nå et alter viet til Deusdedit.

nullI 1621 ble relikviene overført til Sora, hvor de ble skrinlagt i katedralen. Biskop Giovannelli fastsatte hans minnedag til 27. september. Desiderius æres som martyr, og hans minnedag har alltid vært dødsdagen 9. oktober i Montecassino, og denne datoen har gått inn i Martyrologium Romanum. Den alternative dødsdagen 11. november nevnes også.

Flyttingen av relikviene til Sora har ført til at det i noen kalendere har dukket opp en «Deusdedit av Sora» med minnedag 27. september, men dette er altså Deusdedit av Montecassino.

Kilder: Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, CSO, Heiligenlexikon, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2013

av Per Einar Odden publisert 08.10.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05