Den hellige David Galván Bermúdez (1881-1915)

Minnedag: 21. mai

David Galván Bermúdez (1881-1915) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige David Galván Bermúdez ble født den 29. januar 1881 i Guadalajara i delstaten Jalisco i Mexico. Han begynte på seminaret i Guadalajara i delstaten Jalisco i Mexico i en alder av 14 år, og han fullførte forberedelseskurset med gode karakterer. Han forlot seminaret og arbeidet i tre år. Han begynte å leve et utsvevende liv, og en gang da han var full, slo han sin kjæreste og ble da satt i fengsel.

Men David syntes at han følte at Gud kalte på ham, og han endret seg radikalt. Han la bort sin kjærlighet til verdslige ting og møtte vanskelige og uheldige omstendigheter med tålmodighet og ro. Etter et års streng prøvetid fikk han lov til å vende tilbake til seminaret. Han ble presteviet den 20. mai 1909 og ble lærer ved bispedømmets seminar og hjelpeprest i landsbyen Amatitán.

Under den såkalte carranzista-revolusjonen ble han arrestert fordi han var prest, men han ble senere løslatt. Men det var ofte trefninger i området, og under en av dem i midten av januar 1915 tilbrakte p. Galván mer enn seks timer i skuddlinjen mens han ga åndelig hjelp til de falne soldatene. Den 30. januar var det en ny konfrontasjon i sentrum av Guadalajara mellom villastas (tilhengere av Pancho Villa) og carranzistas, tilhengerne av opprørsgeneralen Venustiano Carranza. Gatene i byen var dekket av sårede og døde. Da p. Galván forberedte seg på å gå for å hjelpe dem, sa en av vennene hans at han kunne bli drept. Han svarte: «Og hva så om jeg blir drept? Hvilken større ære finnes det enn å dø for å redde en sjel?»

Han gikk for å finne en annen prest som kunne hjelpe ham. Den første han spurte, unnskyldte seg og sa at han ikke var prest. P. Galván sa da: «Jeg går ikke på grunn av plikt, men på grunn av nestekjærlighet». P. José Araiza tilbød seg å dra sammen med ham, og de gikk for å hjelpe de falne. På vei inn i byen ble de arrestert av soldater og brakt for oberstløytnant Vera på det sivile sykehuset, og han ga ordre til at de skulle henrettes. P. Araiza ble kjøpt fri, mens p. David Galván ble skutt. Det var den 30. januar 1915.

David ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:50