Den hellige Dichu av Saul (400-t)

Minnedag: 29. april

nullDen hellige Dichu mac Trichim (Díchu, Díocha, Diochu, Dichuo, Dichon, Dichus, Modhíocha) ble født en gang i det siste tiåret av 300-tallet i den nordlige provinsen Ulster i Irland. Han var sønn av en høvding i kongeriket Ulster (Uladh, Ulidia) i det nordlige Irland, Trichim eller Trichem (Tricheamh), som skal ha hatt syv sønner, Dichu, Laeghaire av Dun, Ailill av Magh-bile (Moville), Duirthecht av Aendruim (Mahee Island), Eoghan av Cillcleithi (Kilclief), Ros av Dundalethglas (Downpatrick) og Niall av Cillcleithi (Kilclief). De tilhørte slekten til Fiatach Finn, stamfar for Dal Fiatach, en ren Ulster-stamme. Dichus del av farsarven ser ut til å ha ligget nær sørbredden av Lough Cuan, nå Lough Strangford, hvor en liten elv som tidligere ble kalt Slaney (nå Quoile), renner ut i sjøen. Hans rike ble kalt Lecale og tilsvarer det nåværende baroniet Lecale Lower og inkluderte Saul (Sabhall) nær Downpatrick.

Den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) hadde vært slave i Irland da han var gutt, og da han kom tilbake til øya i 432 for å starte sitt misjonsarbeid der, gikk han i land i Tubber Slain (Inbhear Sláine) hvor elven Slaney rant ut i Loch Cuan (nå Strangford Lough). Der hadde Dichu en svinehyrde ansatt, som varslet sin herre da Patrick og hans ledsagere ankom, for han mente at disse fremmede måtte betraktes som pirater eller tyver.

Patricks biograf Jocelin av Furness OCist [Jocelyn] (d. ca 1214), forteller at Dichu var stor og sterk og vill. Han brakte med seg hunder for å angripe de reisende, men han var ikke i stand til å gjennomføre sitt forsett. For da høvdingen løftet sverdet for å angripe, forsvant alle Dichus krefter, og han stivnet slik at ikke kunne røre verken armer eller ben. Da han opplevde dette miraklet, ble Dichu plutselig en ny mann, og fra å være stolt ble han ydmyk, hans raseri ble forvandlet til mildhet og fra å være en vantro ble han en troende sammen med hele sitt hushold av Patricks forkynnelse, og han ble døpt i den kristne tro. I samme øyeblikk fikk han sin gamle styrke tilbake. Dermed ble han som hadde vært den første og viktigste motstander av troen i Irland, den første som bekjente den, og helt til sine siste dager fortsatte han å være dens mest hengivne tilhenger.

Den nyomvendte høvdingen hadde en låve (lat: horreum), som han ga Patrick for å feire messe der, og dette ble den første av Patricks grunnleggelser i Irland. Den fikk navnet Sabhall Phádraig, som betyr «Patricks låve», som senere ble til Saul. Så dyp var Patricks tro at det sies at han der «hver natt sang han hundre salmer for å tilbe Englenes konge». Patrick og Dichu ble nære venner, og Saul ble et spesielt favorittsted for Patrick, og han søkte ofte et hvilested der under sitt anstrengende misjonsarbeid. Og det skal ha vært nettopp i Saul at Patrick døde den 17. mars 461 og ble gravlagt i nærliggende Downpatrick. Senere ble det et berømt kloster for regelbundne augustinerkanniker der. Den moderne Saint Patrick’s Memorial Church er bygd på det stedet hvor låven angivelig sto og inkluderer en kopi av et rundtårn.

Fra sin dåpsdag var Dichu et mønster på hellighet, og fra å være krigersk ble han en fredens mann. Patrick lyste en berømt velsignelse over ham, hvor han lovte Dichu himlenes rike. Velsignelsen skal også ha omfattet hans avkom, og blant hans angivelige etterkommere var Breacán sønn av Sárán, Dobheóg av Lough Derg og Samhthann av Clonbroney. Hans bror Ailill (Oilill) skal ha blitt bestefar til den hellige Finnian av Moville (ca 493-ca 579). Detaljene om hans senere liv er obskure, men vi vet at to av hans sønner ble tatt som gisler av Lóegaire mac Néill (Loígaire) (d. 462), konge av Irland, som erklærte at de skulle drepes fordi deres far hadde gitt asyl og beskyttelse til Patrick. De ble imidlertid løslatt etter Patricks bønner. Dichus minnedag i Donegal-martyrologiet som «Diochu av Sabhall» er 29. april.

Kilder: Benedictines, Delaney, Bunson, Ó Riain, KIR, CE, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, en.wikipedia.org, omniumsanctorumhiberniae.blogspot.no - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2013

av Per Einar Odden publisert 08.10.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:04