Den hellige Digain av Cornwall (400-t)

Minnedag: 21. november

Den hellige Digain ap Cystennin (Dygain) levde tidlig på 400-tallet i Cornwall i Sørvest-England. Han var prins og sønn av den hellige kong Konstantin Gorneu (Cystennin) (d. 411), konge eller høvding av Dumnonia, et kongerike som omfattet Cornwall, Devon og det meste av Somerset. Han var dermed bror av den hellige Erbin, samt Meirchion og Drustan, og muligens en søster vi ikke kjenner navnet på. I en liste over sogn fra sent på 1500-tallet kalles han Digain Frenin.

Tradisjonen forteller at Digain grunnla kirken St Digain i Llangernyw (Llangernw), som betyr «kirken til mannen fra Cornwall», i det historiske grevskapet Denbighshire, nå i Conwy i det nordlige Wales, ikke langt fra Llangystennin, som ble grunnlagt av hans far. Han ble kalt en bekjenner, det vil si at han hadde bemerkelsesverdige dyder og bekjente troen gjennom skrifter og forkynnelse. Hans minnedag er 21. november, som finnes i en rekke av de tidlige walisiske kalenderne.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (4), KIR, CSO, Infocatho, en.wikipedia.org, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. mars 2014

av Per Einar Odden publisert 13.03.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06