Den hellige Diman av Connor (d. 659)

Minnedag: 6. januar

Den hellige Diman (Dimas, Dima, Díoma) levde på 600-tallet i Irland. Han var sønn av Aonghas og ble kalt Diman Dubh (Diman den svarte). Genealogene knytter ham til en gren av Dál gCais fra Thomond kjent som Uí Chearnaigh. At det finnes lokale bevis på en kult for en helgen ved navn Diman, vises av stedsnavnene Kildeema i sognet Kilfearagh i grevskapet Clare og Kildimo i baroniet Kenry i grevskapet Limerick. En helgen ved dette navn er også inkludert sammen med de hellige Mainchin av Limerick (Mainchín mac Setnai) og Cronan av Tomgrancey (Crónán, Cronanus) blant etterkommerne til Inghean Bhaoith av Killinaboy.

Diman skal ha vært var munk under den hellige Kolumba av Iona (ca 521-97), og deretter ble han abbed og biskop av Connor i grevskapet Antrim. Den hellige Declan av Ardmore (Déaglán) ble i henhold til sin biografi sendt ad legendum («for å studere») til en viss Diman, som har blitt identifisert både som Diman av Kildimo i Limerick eller biskop Diman av Connor. Sammen med Declan i Dimans kirke var en ungdom ved navn Cairbre sønn av Colum (Colmán), som sies senere å ha blitt en ærverdig biskop og helgen. I biografien om den hellige Colman Elo av Lynally (Colmán) (ca 555-611) nevnes en puer (gutt) ved navn Díoma Dubh, som blir forutsagt en fremtidig hellighet og beskyttelse av kirkene i Irland. Dette er mer sannsynlig å ha vært en referanse til biskopen av Connor.

Diman av Connor skal være en av de biskopene som den romerske Kirken i 640, etter pave Honorius Is (625-38) død, adresserte et brev til om påskekontroversen og om pelagianismen. Han døde i 659 og hans minnedag er 6. januar.

Kirken «St Dermitius» i sognet Slanes i grevskapet Down kan også ha hatt sitt navn etter Diman. Det har blitt hevdet at hans kult ble spredt over hele landet i forbindelse med kulten for Beinéan, som blant sine disipler hadde Modhíomóg av Kildemock, nær Stabannan (Teach Beinéin) i baroniet Ardee i grevskapet Louth. En kilde som var viet til Diman i sognet Killeenadeema i det sørøstre Galway, ble besøkt på våren på den tiden «potetene ble satt», noe som antyder at det var ment en av de helgenene som ble minnet den 9. og 22. mars. På den andre side var den Díoma som ble minnet den 12. mai, en sønn av Cas, noe som kan indikere tilknytning til Dál gCais.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. mars 2014

av Per Einar Odden publisert 13.03.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06