Den hellige Dingad ap Brychan (4/500-t)

Minnedag: 1. november

Den hellige Dingad (Dingat) levde på 400-tallet i Wales. Han skal ha vært sønn av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Dingad ap Brychan («sønn av Brychan») opptrer i Cognatio de Brychan («Brychans slekt») og de sene Brychan-listene. Den domitianske versjonen av Cognatio nevner ham som grunnlegger av Llandovery, det vil si Llandingat (Llandingad) i Carmarthenshire, og far til Pasgen, som den vespasianske versjonen imidlertid gjør til sønn av Brychan. I Jesus College MS. 20 står Dingad som far til Pasgen og Cyblider, men Cyflifer var ifølge de to versjonene av Cognatio sønn av Brychan.

Dingad skal også ha grunnlagt en annen kirke kalt Llaningad eller Dingatstowet i Monmouthshire, hvor det ble sagt at han var gravlagt. Det sies også at han tilhørte «kongregasjonen til Cattwg» (Cadoc), men i likhet med mange andre må han ha sluttet seg til denne kommuniteten på sine gamle dager. Dingad ap Brychans minnedag er is 1. november.

Dingad grunnla kirker og er titularhelgen for Llandingat, det vil si Llandovery i Monmouthshire i Wales, hvor han skal ha levd som eremitt eller munk. I likhet med andre grunnleggelser i denne slekten var hans kirker i det sørlige Wales og synes å forutsette en flytting vestover langs de romerske veiene. Titularhelgen for Dingestow i Gwent kan være denne Dingad, men også den hellige Dingad, sønn av Nudd Hael, konge av Bryn Buga.

De sene kildene erklærer at Dingad var «Lord av Gwent uwch Coed, hvor hans kirke er» (Dingestow), og «Lord av Bryn Buga» (Usk), og at han «ligger gravlagt i Gwent is Coed». I Peniarth MS 178 fra 1500-tallet heter det at han «er en helgen i Gwent is Coed». Men Hugh Thomas (d. 1714), herolden fra Breconshire, sier at han «etter all sannsynlighet» ble gravlagt i Llandovery, og at hans fest ble feiret den 1. november. Browne Willis angir også samme dag.

Det fantes to helgener ved navn Dingad, og de har som vanlig blitt blandet sammen med hverandre. Den andre er den hellige Dingad ap Nudd Hael. Følgende replikk fra «De vises utsagn» tilskrives en av de to ved navn Dingad:

Har du hørt hva Dingad sa da han irettesatte sønnen av en ondsinnet far? «Andungen vil snart lære å svømme» (Moch ddysg nofiaw mab hwyad).

Kilder: Baring-Gould (4), Farmer, Benedictines, Bunson, KIR, CSO, celt-saints, Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. mars 2013

av Per Einar Odden publisert 26.03.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:03