Den hellige David av Kydonies (d. 1813)

Minnedag: 26. juni

Den hellige David (gr: Δαβὶδ) ble født en gang på 1700-tallet i Kydonies (gr: Κυδωνιές), det greske navnet på byen Ayvalık nordvest på den tyrkiske Egeerhavskysten, innenfor den greske øya Lesbos. Den tidligere greske befolkningen kalte byen Kydonies, men navnet Ayvalık ble også i bruk i mange århundrer blant både tyrkere og grekere, de sistnevnte kalte da byen Ayvali.

Vi vet ikke noe om Davids tidlige liv, men han dro til Athosfjellet i Hellas og ble munk i sketen St Anna. Transfigurasjonskirken på toppen av Athosfjellet ble skadet ved et lynnedslag, og for å reparere den og deres egen klosterkirke som var viet til Theotókos, ble David sendt av brødrene i sketen til Smyrna i Lilleasia (nå Izmir i Tyrkia) for å samle inn penger. Etter å ha samlet inn tilstrekkelig med penger, vendte David tilbake til sitt kloster, hvor kirken ble reparert, og det samme ble den på toppen av Athosfjellet.

Etter dette ble David av grunner vi ikke kjenner til, overveldet av en trang til martyriet. Av den grunn reiste han til byen Magnesia i Lilleasia, hvor han vitnet på mange måter om sin tro på Jesus Kristus. Han ble da tatt av tyrkerne og havnet i diskusjon med dem, men han ble bare pisket og alvorlig såret i hodet, og deretter ble han utvist.

Deretter vendte David tilbake til Athosfjellet for en stund, men hans lengsel etter martyriet bare økte. Han ville dra tilbake til Lilleasia for å vitne om den ortodokse tro, men han ble nektet tillatelse til å dra av sin eldste. Da reiste David til senteret for Athosfjellet, Karyes, hvor han fikk tillatelse og velsignelse av den tidligere metropolitten Pankratios av Khristoupolis (gr: Χριστούπολις).

Fra Athosfjellet reiste Davis til Thessaloniki. Der hørte han om en munk fra sketen St Demetrios, som var underlagt klosteret Vatopedi, som hadde avsverget sin tro og konvertert til islam. Han satte av sted for å konfrontere denne munken, men hans intensjon ble på mystisk vis kjent for noen muslimer som grep ham og fikk ham ført for kadien. Kadien fryktet at David skulle overtale den tidligere munken til å vende tilbake til den kristne tro, så han dømte David til å bli hengt.

David ble hengt den 26. juni 1813 i Thessaloniki, lykkelig over at han på denne måten kunne sone for sin medbrors synd. Hans minnedag er dødsdagen 26. juni.

Kilder: Vaporis, Infocatho, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 15. september 2013

av Per Einar Odden publisert 15.09.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:03