Den hellige Dogfan ap Brychan (400-t)

Minnedag: 13. juli

St Dogfans kirke i Llanrhaeadr ym Mochnant i DenbighshireDen hellige Dogfan levde i Wales på 400-tallet. Hans navn opptrer i genealogiene som Dogfan, Doewan og Dogwan, og ellers også som Doewon, Doefon, Dwywan og Dwywon. I de senere genealogiene kalles han en sønn av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Men hans navn står ikke i noen av versjonene av Cognatio de Brychan.

Ifølge De siluriske manuskriptene ble han drept av de angripende hedenske sakserne i Merthyr Dogfan (Dogwan) i Pembrokeshire i Dyfed (andre kilder sier Llanrhaeadr ym Mochnant i Denbighshire), hvor en kirke ble vigslet til hans minne, men dens nøyaktige beliggenhet er ikke lenger kjent. Det er imidlertid ikke lett å forstå hvordan sakserne hadde kommet så langt vest som det sørvestre Wales på et så tidlig tidspunkt.

Han er også skytshelgen eller grunnlegger av Llanrhaiadr ym Mochnant i Denbighshire, som er nabo til Llangynog, som er viet til hans halvbror, den hellige Cynog. Hans minnedag er 13. juli i en rekke kalendere fra 1400-tallet og senere. The Prymer fra 1546 angir den 12., uten tvil en feil. Et stort marked ble holdt på hans dag etter den gamle kalenderen, og på 1800-tallet ble det fortsatt holdt den 23. og 24.

Multebærene (Rubus Chamaemorus) som vokser i fjellområdene i Berwyn i dette sognet, kalles populært for Mwyar Doewan, hans bær. De er også kjent som Mwyar Berwyn. De nevnes i Camdens Britannia blant de «sjeldne planter som vokser i Wales», Chamaemorus Cambro-britannica sive Lancastrense Vaccinium nubis. En tradisjon sier at alle som brakte en quart (rundt en liter) modne multer til presten om morgenen på helgenens festdag, fikk sine kirkelige betalinger ettergitt for det året.

Han blandes noen ganger sammen med den hellige Dyfan.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (4), Rees, CSO, Infocatho, celt-saints, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. mars 2013

av Per Einar Odden publisert 15.04.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03