Den hellige Dogmael av Pembroke (4/500-t)

Minnedag: 14. juni

Den hellige Dogmael (Dogfael, Dochfael, Docmael, Dogwel, Toel) var en walisisk munk som levde på slutten av 400-tallet og døde på begynnelsen av 500-tallet. Han kalles «sønn av Ithel ap Ceredic (Ceredig) ap Cunedda Wledig», noe som skjelner ham fra en annen Dogmael, nemlig hans grandonkel, sønn av Cunedda Wledig. I de senere genealogiene kalles hans far «Ithel Hael ap Cedig ap Ceredig». De sene kilde gjør ham til en helgen (munk) i Llancarfan.

Stedsnavnene og dedikasjonene til ham peker entydig på Pembrokeshire i Sør-Wales som hans viktigste område, hvor han må ha hatt stor innflytelse, men det var også et sogn i Anglesey som var viet til ham: Llanddogwel eller Capel Dygwel. Alle de andre kirkene ligger i Pembrokeshire: Llandydoch (Llandudoch) eller St Dogmael’s (St Dogmell’s), nær Cardigan (som Caldey var en celle av); St Dogwell’s nær Fishguard; Mynachlog Ddu og Meline. Capel Degwel i Cwm Degwel, i sognet St Dogmael’s var et capella olim peregrinationis causa erecta på hans festdag.

I St Dogmael’s eller Dogmell’s har vi den «fossile» formen av det moderne Dogfael, som hverdagslig blir til Dogwael eller Dogwel. Klosteret der tilhørte Den tironske ordenen av reformerte Benediktinere, som har sitt navn etter sitt franske moderkloster Tiron (fr: Abbaye de la Sainte-Trinité de Tiron), som ble etablert i 1109. Ordenen ble innlemmet i den nye benediktinske kongregasjonen av St Maur i 1627.

Det er sannsynlig, men ikke sikkert, at Dogmael flyttet til Bretagne, hvor en hellige Dogmeel eller Toël har hatt en betydelig kult, spesielt i bispedømmet Tréguier, hvor han tradisjonelt ble anropt for å hjelpe barn å lære å gå. Han skal være skytshelgen for Saint-Domineuc i Ille et Vilaine, hvor han erstattet Domnec. Han har kapeller i Rospez (Côtes-du-Nord) og Pommerit-Jaudy i samme departement.

Hans minnedag er 14. juni, men 31. oktober som minnedag opptrer i ganske mange walisiske kalendere. Selv om lite er kjent om ham, må han ha vært en person av atskillig betydning i sin tid. Fra legenden om St Tydecho, som ble versifisert av Dafydd Llwyd ap Llywelyn ap Gruffydd på 1400-tallet, virker det som om de hellige Tydecho og Tegfan en tid var sammen med Dogmael i Llandudoch.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Butler (VI), Benedictines, Bunson, Baring-Gould (4), KIR, CSO, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. april 1998

av Per Einar Odden publisert 15.04.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06