Den hellige Domninus av Emesa og seks ledsagere (d. ~310)

Minnedag: 5. november

Den hellige Domninus var en ung lege og den hellige Sylvanus var en syrisk biskop. De ble sammen dømt til slavearbeid i gruvene. Domninus ser ut til å ha blitt brent levende et sted i Palestina, mens Sylvanus led martyrdøden mye senere. De hellige Theotimus, Timotheos og Theofilos ble overlevert forsvarsløse til gladiatorene, som hadde moro av å bruke sin grusomme fantasi til å vanære dem inntil døden. Eutykios, Carterios og flere andre ble sendt for å dø under lav ild i de fryktelige kobbergruvene i Phaeno. Tre unge jomfruer ble stengt inne i et bordell, hvor de gjennomgikk smertefulle fornærmelser inntil de døde av behandlingen.

De led martyrdøden under den salige keiser Konstantin I den stores (306-37; enekeiser fra 324) medkeiser Maximinus Daza (305-13) [egentlig Gaius Valerius Galerius Maximinus, opprinnelig Daia, vanligvis kjent som Maximinus Daia eller Daza]. Det skjedde i Emesa i Fønikia (i dag Homs i Syria). Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 5. november. Kirken i øst minnes de mange martyrer i forfølgelsene under keiser Diokletians medkeiser Maximian (286-305) i Palestina og i området ved Caesarea. Grusomhetene var den ene verre enn den andre.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 06.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05