Den hellige Domninus av Città di Castello (d. 610)

Minnedag: 9. oktober

Statue av Domninus fra 1600-tallet i kirken Santa Maria di Belvedere i Città di CastelloDen hellige Domninus (it: Donnino, Donino) ble født en gang på 500-tallet. Som ung samarbeidet han med de hellige Floridus og Amantius, henholdsvis biskop og prest, i gjenoppbyggingen av Tiferno Tiberino (lat. Tifernum Tiberinum), en gammel romersk by i Umbria som i dag er Città di Castello i provinsen Perugia nord i regionen Umbria i Midt-Italia. Byen var ødelagt under krigen mellom den østromerske keiseren og ostrogoterne under deres konge Totila (541-52). Kildene fra 1600- og 1700-tallet minnes Domninus’ hengivenhet og iver.

Da biskop Floridus døde i 599 og presten Amantius kort etter i 600, forlot Domninus det offentlige liv for å trekke seg tilbake og leve i ensomhet i et område ved Rubbiano, som ble overført til bispedømmet Cortona i 1325. Han flyttet deretter inn i en annen eremittcelle nær Città di Castello, som nå heter Villa San Donino. I årene med eremittliv kom Domninus i kontakt med befolkningen i området omkring eremitthytten, og han ble for dem et åndelig referansepunkt og en forbeder hos Gud. Eremitten døde den 9. oktober 610 i Villa San Donino.

Hans levninger oppbevares nå i et skrin i kirken San Donino på stedet ved samme navn. Et annet sted som er knyttet til minnet om denne helgenen, er nær Rubbiano, hvor det finnes noen steinblokker og en kilde hvor pilegrimer ber for helbredelse fra epilepsi. Gjennom århundrene er Domninus påkalt mot bitt av hunder med rabies.

Selv om Domninus var legmann, ble han tidligere avbildet med prestelige messeklær og kalk, og ved siden av ham en liten hund. Den eldste avbildningen finnes i et alterforstykke i preget sølv i katedralen i Città di Castello donert i 1144 av pave Celestin II (1143-44). Der er Domninus avbildet sammen med de hellige Floridus og Amantius. Hans relikvier ble kanonisk identifisert i årene 1543, 1791 og 1869. En liten relikvie er også bevart i et relikvar i krypten i katedralen i Città di Castello. Hans minnedag er den tradisjonelle dødsdagen 9. oktober (noen sier 12. oktober), men den står ikke i Martyrologium Romanum.

Domninus avbildes sammen med Floridus og Amantius på et antependium i sølv, som ble donert i 1143 av pave Celestin II (1143-44), som selv var fra Città di Castello. Dette antependiet kan nå ses i Museo del Duomo. Det finnes også en statue av Domninus fra 1600-tallet i serien av lokale helgener i kirken Santa Maria di Belvedere. Den viser ham sammen med den lille hunden som skal ha vært hans ledsager i den tiden han var eremitt. Domninus ble tradisjonelt påkalt for å helbrede mennesker som hadde blitt bitt av gale hunder.

Kilder: santiebeati.it, zeno.org, keytoumbria.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. april 2014 – Oppdatert: 19. september 2016

av Per Einar Odden publisert 19.04.2014, sist endret 19.09.2016 - 12:22