Den hellige Domninus av Digne (d. 379)

Minnedag: 13. februar

nullDen hellige Domninus (fr: Domnin, Donnis) er kjent fra biografien om den hellige Marcellinus av Embrun. Han kom utvilsomt fra Afrika, hvor Kirken på denne tiden var både levende og misjonerende. Han var av berbisk opprinnelse og kom til Gallia sammen med Marcellinus og Vincent. De gikk i land i Nice og evangelisert De maritime Alpene, en fjellkjede i den sørvestlige delen av Alpene. Den danner grensen mellom det franske departementet Alpes-Maritimes og den italienske provinsen Cuneo.

Marcellinus ble rundt 362 valgt til biskop av Embrun (362-74) og sendte Domninus for å forkynne i Digne i Gallia, nå Digne-les-Bains eller bare Digne i departementet Alpes-de-Haute-Provençe i regionen Provençe-Alpes-Côte d'Azur sørøst i Frankrike. Der synes det som om han i 364 ble valgt til biskop og bispeviet. Noen sier at hans episkopat var fra 313 til 340, men dette kan ikke forenes med historien om Marcellinus.

Domninus ble den første biskop av Digne og bygde en kirke i denne byen til Jomfru Maria. Rett etter at han ble innsatt i sitt bispeembete, døpte han 500 hedninger på en gang. Han døde i 379 og ble etterfulgt av Vincent (380-94), som han kom sammen med fra Afrika. Han nevnes i Martyrologium Romanum den 20. april og 5. november. Hans festdag feires i Digne den 13. februar, og samme dag blir han også feiret i Embrun.

Kilder: Infocatho, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. april 2014

av Per Einar Odden publisert 19.04.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05