Den hellige Domnech av Bretagne

Den hellige Domnech var en disippel av den hellige Machu eller Malo, trolig en som hadde fulgt ham fra Britannia. Han bodde i en celle ved elven Limon, en sideelv til Rance. En dag dro høvdingen for den delen av Dumnonia som innbefattet distriktet rundt Aleth, forbi, fant ham og spurte hvilke eiendeler han hadde. Domnech svarte at han ikke hadde noen, bortsett fra sin celle. Høvdingen, som het Meliau, sa til ham: Ta to utemte okser, spenn dem for plogen, og så mye land som du kan innhegne med en plogfure mellom soloppgang og solnedgang, skal bli ditt.

En dag da Machu var på sine vandringer, fant han en fattig svinegjeter som gjemte seg i en grøft. Han spurte ham om hvorfor han skjulte seg der, og mannen svarte at han hadde gjett grisene til eremitten Domnech, og at han hadde mistet en av dem, og i frykt for hvordan han ville bli behandlet av Domnech, hadde han gjemt seg i tre dager. Machu bød ham å komme seg opp og lete, og med hjelp fra Machu fant han grisen, en purke som hadde født åtte unger.

Da førte Machu den fattige leilendingen til hans herre, og Domnech gledet seg over å få tilbake alle sine griser sammen med avkommet. Machu tilbrakte natten med ham, og da gikk Domnech med på å overgi hele territoriet som Meliau hadde gitt ham, slik at det kunne bli en del av landområdene til Machus store kloster i Aleth.

Stedet for Domnechs celle er nå Saint-Domneuc i kommunen Tintinac i departementet Ille et Vilaine. De hevder den hellige Dogmael som sin skytshelgen. I biografien om Machu kalles den Landonnec. Vi kjenner ingen minnedag for Domnech.

Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 05.05.2014, sist endret 05.05.2014 - 15:14