Den hellige Donatus av Concordia og nitti ledsagere (d. 303)

Minnedag: 17. februar

Den hellige Donatus var ifølge overleveringen en prest i Vicenza i regionen Veneto i Nord-Italia som sammen med sin bror Solon rundt 304 dro derfra for å døpe en gruppe av konvertitter til kristendommen i Concordia, egentlig Iulia Concordia, i dag Concordia Sagittaria. Byens ruiner ligger ved dagens by Porto Gruaro i provinsen Venezia i regionen Veneto

En viss Apamius anmeldte dem til Eufemius, stattholderen i Concordia. Straks etter dåpsfeiringen ble de rundt nitti deltakerne, blant dem Secundian, Romulus, Chrysanthus, Eutychius, Justus, Cordius, Silvanus, Neomedius og Polykratius, tatt til fange og kastet i fengsel. Der ble de torturert, først ved å få sine kinnbein slått inn med redskaper av bly, og deretter ble de lagt på torturbenken, brent i sidene med brennende fakler og overhelt med kokende olje. Til slutt ble de halshogd utenfor byens østlige port ved sjøen Liminus. Dette skjedde i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305).

Rundt 350 ble Trichora Martyrium bygd i Concordia Sagittaria. Det er en bygning med tre apsiser åpne i fronten med gulv av marmor og mosaikker. Midt på gulvet kan man se en korsformet nisje med plass til martyrenes relikvier, og oppå den sto alteret. Da den kristne menigheten senere økte, ble bygningen utvidet med noen sidevegger og søyler som delte den i tre skip og støttet taket. I 389 var utvidelsen til en basilika ferdig.

Allerede Martyrologium Hieronymianum nevnte disse martyrene, men deres lidelseshistorie ble først skrevet på 1400-tallet. I martyrkapellet i katedralen i Concordia Sagittaria oppbevares martyrenes relikvier, og fra skrinet har det med visse mellomrom dryppet hellig vann, senest under Første Vatikankonsil i 1870. Dette vannet kan fortsatt ses i en glassampulle. Erkebiskopen av Gorizia, Antonio Vitale Bommarco, fortalte ved 1600-årsjubileet for basilikaen i Concordia i 1989 om sin helbredelse fra tuberkulose gjennom væsken fra skrinet. På det tradisjonelle stedet for martyriet var det en rundt en kvadratmeter stor flekk hvor det ikke vokste noen ting og hvor jorden var annerledes enn i området rundt. På slutten av 1700-tallet lot landeieren bygge et kapell der.

Donatus og Solon æres i Vicenza, og denne Donatus er forskjellig fra den hellige Donatus som hviler i Friaul. Relikviene av Chrysanthus blir oppbevart på forskjellige steder. Denne martyrgruppen har minnedag 17. februar. I Martyrologium Romanum nevnes bare Donatus, Secundian og Romulus.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. oktober 1998

av Per Einar Odden publisert 17.06.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06