Den hellige Donatus av Montevergine (d. 1219)

Minnedag: 13. november

Den hellige Donatus (it: Donato) ble født en gang på 1100-tallet. Han står på listen over abbeder for det berømte klosteret Montevergine i Irpinia og hersket fra 1206 til 1219. Han ble en svært aktiv generalsuperior for kongregasjonen grunnlagt av den hellige Vilhelm av Vercelli (1085-1142), «Benediktinerkongregasjonen Montevergine – OSBMont», som også kalles benediktinereremitter eller vilhelmitter etter sin grunnlegger.

Han var en klok administrator av klosterets føydale eiendommer, og utvidet omfanget av kongregasjonen med nye grunnleggelser avhengig av moderhuset, ikke bare i Sør-Italia, men også på Sicilia, hvor han grunnla klosteret i Roccella nær Collesano i provinsen Palermo. På grunn av sin fornuftige forvaltning ble han høyt aktet av keiser Fredrik II, som ga klosteret Montevergine gunst, privilegier og eksempsjoner.

Han døde i 1219 i klosteret på Montevergine. En gammel tradisjon sier at etter hans død ble hans levninger brakt til byen Acerno i provinsen Salerno, hans hjemsted. Og i denne byen har man siden slutten på 1500-tallet «i uminnelige tider» feiret ham på den andre søndagen i juli med tittelen helgen. Feiringen ble avskaffet i 1836. Siden levningene ble fjernet fra Montevergine, har han ikke blitt feiret der.

I Montevergine feires han den 13. november sammen med andre av klosterets abbeder, Berard, Markus, Paschasius og munken Jodocus, men informasjon om dem er knapp og usikker, og Donatus er den eneste av dem som er kjent i klosterets historie.

Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet:  27. april 2014

av Per Einar Odden publisert 27.04.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05