Den salige Dorothea Wissling (1400-t)

Minnedag: 23. mars

Den salige Dorothea Wissling (Wyss) ble født rundt 1420 i Oberwil i Sveits. Hun var bondedatter og kom fra en av de viktigste familiene i Sachseln i kantonen Obwalden i Sveits. Rundt 1444 (1447?) ble hun gift med den fromme og hellige Nikolas av Flüe (1417-87). Ekteskapet var trolig arrangert av foreldrene.

Nå viste det seg likevel at ekteskapet ble lykkelig. De fikk ti barn – fem sønner og fem døtre: Johannes, Rudolf, Walter, Henrik, Nikolas, Dorothea, Margareta, Katarina, Veronika og en jente til som døde som spedbarn. Flere av dem utmerket seg – Johannes ble valgt til Landmann (guvernør) for Unterwalden og den yngste, Nikolas (f. 1467), studerte ved universitetene i Basel, Paris og Padova og ble magister i filosofi og prest. Senere ble han sogneprest i Sachseln.

Den 16. oktober 1467 kunngjorde den femtiårige Nikolas som svar på et indre kall, overraskende sitt ønske om å forlate sitt hjem og hellige seg guddommelig kontemplasjon i et liv som eremitt. Hans hustru erkjente at det var et kall, og ga sitt samtykke, selv om det yngste barnet bare var seksten måneder gammel. De satte opp en avtale og fortalte familien og tjenerne at Dorothea fra da av var familiens overhode. Hans slektninger og naboer var fulle av forargelse, men det endret ikke hans beslutning.

Nikolas døde fredfylt i sin celle i Ranft den 21. mars 1487 i nærvær av sin sogneprest, sin disippel Ulrik, sin hustru, sønner og sønnesønner. Slekten lever ennå i Sveits. Et av hans barnebarn ble eremitt i bestefarens celle i Ranft.

Sine siste år bodde Dorothea i et kloster, hvor hun var oppbyggelig for alle gjennom sin dype ydmykhet, sin iver i bønn og sin kjærlighet til botsøvelser. Hun døde i hellighets ry helt på slutten av 1400-tallet. Noen hagiologer nevner 23. mars som hennes dødsdag.

Kilder: zeno.org, biografien av Nikolas av Flüe - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 01.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05