Den hellige Dalmatius av Pavia ( -304)

Minnedag: 5. desember

nullSkytshelgen for Borgo San Dalmazzo

Den hellige Dalmatius (it: Dalmazio, Dalmazzo) ble født en gang på 200-tallet i Monza i provinsen Monza og Brianza i regionen Lombardia i Nord-Italia (andre kilder sier San Damiano Macra i provinsen Cuneo i regionen Piemonte). Han var født av hedenske foreldre, men han ble omvendt til kristendommen. Deretter forkynte han i Gallia og Nord-Italia før han i 303 skal ha blitt valgt til biskop av Pavia. Han led imidlertid martyrdøden i 304 under keiser Diokletians (284-305) medkeiser Maximian Herkules (286-305), mindre enn et år etter sitt valg.

Hans navn står imidlertid ikke på listen over biskoper av Pavia, som starter med den hellige Syrus (San Siro), som døde rundt 370. Det er mulig at Dalmatius ganske enkelt var en lokal predikant i Nord-Italia. Han kan også muligens blitt drept i 254. Hans minnedag er 5. desember.

Dalmatius ble senest på 500-tallet æret i Pedona (i dag Borgo San Dalmazzo) i bispedømmet Asti. Hans eldste biografi bygger på en original skrevet mellom 570 og 650, eller kanskje på 700-tallet. Forfatteren, muligens en langobardisk munk i klosteret i Pedona som bygde på muntlige tradisjoner, sier at han ble født i Forum Germarzorum (San Damiano Macra) i tiden før keiser Konstantin, og han sier at han var kleriker som evangeliserte Pedona.

nullPå begynnelsen av 900-tallet ble området ved Pedona angrepet av sarasenerne, og helgenens legeme ble brakt til Quargnento. Der ble følgende innskrift plassert på hans grav: «Hic requiescit corpus sancti Dalmatii repositum ab Audace episcopi Astensi».

I Frankrike har Dalmatius vært betraktet som martyr siden 800-tallet. Nyere kilder sier at han opprinnelig kom fra Tyskland, evangeliserte mange byer i Piemonte, Emilia og Gallia og ble drept for sin tros skyld i 254. Martyrologium Romanum, som bygger på forfalskede bispelister, minnes ham den 5. desember som biskop av Pavia, hvor en kirke imidlertid er viet til ham. Vi vet sikkert at det eksisterte en basilika i Pedona som var viet til ham, og at mange pilegrimer kom fra fjerne land og samlet seg ved hans grav den 5. desember.

Trolig var Dalmatius en lokal misjonær i Pedona på et tidspunkt som er vanskelig å fastslå, og derfor æret som helgen. 5. desember kan være hans dødsdag eller hans skrinleggingsdag.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. April 2004

av Webmaster publisert 22.04.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:50