De hellige Dredenau og Dredenau (d. ~538)

nullDe hellige brødrene Dredenau var fyrster, og et kapell i sognet St Geran (Geraint) i Morbihan i Bretagne er viet til dem. De ble myrdet av en ambisiøs onkel som deretter kastet likene i en myr, hvor de ble voktet av en hvit purke helt til de troende kom for å gi dem en anstendig begravelse. Lokalt kalles de Les Saints Dredenau eller Dredenaux.

Kanskje disse fyrstene skal identifiseres med de to sønnene av Modred som gjorde opprør mot kong Konstantin av Cornwall og ifølge den hellige Gildas den Vise (ca 500-ca 570) ble drept av denne kongen rundt 538. De to hadde tatt tilflukt i en kirke og Konstantin, som var forkledd som munk, traff dem foran alteret. Geoffrey av Monmouth mener derimot at fyrstene døde separat, en i kirken St Amphibalus i Winchester, den andre i et kloster i London (det er imidlertid ikke troverdig at Konstantin jaget opprørerne til London).

Kapellet St. Geran ble trolig bygd av Gildas, som ser ut til å ha prøvd å sone for den alvorlige forbrytelsen ved å flytte fra Storbritannia til Bretagne, hvor han viste at sumpen hadde fått likene av martyrene. I kapellet er brødrene Dredenau portrettert i to grove statuer. Deres utseende er ungt, og det er tegn på et blødende sår i hodet, bøkene som de holder i hendene, har innskriften: Ce saint a combatu jusque à la mort pour la loi de Dieu et n’a pas craint les menaces des infidèles parce que sa foi était fondée sur la pierre. («Denne helgenen har kjempet inntil døden for Guds lov og har ikke frykter truslene fra de vantro fordi hans tro var fundert på klippen»).

Sumpen er de helliges hellige grav, og i nærheten er det fortsatt en statue av de to i granitt.

Kilder: Baring-Gould (4), santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 01.05.2014, sist endret 01.05.2014 - 21:41