Den hellige Donata av Roma og seks ledsagere (1. årh)

Minnedag: 31. desember

De hellige Paulina, Rustica, Nominanda, Serotina, Hilaria og Saturnina

Den hellige Donata levde i Roma i det første århundret. Hun nevnes først i en gruppe kvinnelige martyrer som også besto av Paulina (Paolina), Rustica (Rogata), Nominanda (Dominanda), Serotina, Saturnina og Hilaria. Deres levninger ble gravlagt i katakombene ved Via Salaria. Deres minnedag er 31. desember og deres navn står i Martyrologium Romanum. Også den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2001) nevner dem alle syv på samme dato. Martyrologium Romanum legger til at de hadde flere mannlige og kvinnelige ledsagere (socii og sociae).

Deres eksistens er absolutt bekreftet, og de nevnes 31. desember i Martyrologium Hieronymianum, og også i Liber de locis sanctis martyrum fra første halvdel av 600-tallet. Etter at deres levninger ble oppdaget i Giordani-katakomben på Via Salaria Nuova sammen med levningene av de hellige martyrene Alexander, Vitalis og Martial (10. juli), ble deres kult fremmet av pave Hadrian I (772-95). Dessverre er ingenting kjent om deres liv eller hvordan de døde, antakelig var de romerske martyrer, trolig i det første århundret, og vi blir slått av det faktum at de var syv kvinner.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. oktober 1998

av Webmaster publisert 12.10.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:51