Den hellige Duthac av Ross (d. ~1065)

Minnedag: 8. mars

Den hellige Duthac (Dothow, Dubtach, lat: Duthacus) ble født på 900/1000-tallet. Han var av skotsk opprinnelse (noen kilder sier at han var irsk). Han studerte noen år i Irland, og da han kom tilbake til Skottland, ble han vigslet til biskop. Han arbeidet noe i Moray, men hovedsakelig i Ross, hvor hans minne er bevart i mange stedsnavn, som Kilduthie.

Biskop Elphinstone som var biskop av Ross før han flyttet til Aberdeen, er ansvarlig for å ha lagt til mange historier om den hellige til Aberdeen-breviaret. Da han var ganske ung, sendte moren ham til smeden for å be om kull ettersom ilden i huset deres hadde gått ut. Smeden kastet foraktelig en skuffe av kull på gutten, som rolig samlet opp de glødende kullene i forkleet og bar dem hjem uten å lide noen skade.

Noen av mirakelhistoriene er maleriske. En gjest i et selskap drakk for mye og fikk hodepine, og han sendte noe svinekjøtt med en av Duthacs disipler og ba om å bli helbredet. Den unge mannen stanset på veien på en kirkegård hvor han la kjøttet på en gravstein sammen med en gullring mens han ba for de døde. Da kom en glente og stjal dem begge, men da Duthac fikk høre om dette, ba han til Gud, og fuglen fløy tilbake til ham og la det stjålne gjenstandene ved hans føtter. Mannen fikk ringen tilbake, men Duthac lot glenten spise svinekjøttet som belønning for sin lydighet.

Det finnes en annen historie hvor kjøtt er innblandet, denne gangen en porsjon som ble sendt av en kannik i Dornoch til biskopen. Han hadde akkurat slaktet en okse og sendte et stykke som en gave. Sendemannen ble ledet av et lys som en lampe som gikk foran ham slik at da Duthac mottok gaven neste dag, var kjøttet fortsatt ferskt.

Duthac døde den 8. mars 1065 og ble gravlagt i Tayne (Tain), som på gælisk kalles Baile Duich, Duthacs by, og hans grav ble et valfartssted. Etter syv år fant man at hans lik var like friskt, og det ble overført til et mer praktfullt skrin. Hans skrin ble besøkt tre ganger av kong Jakob (James) IV (1488-1513) og mange andre. William Worcestre (ca 1415-85) beskriver Duthac som «den helgenen som regnes som den høyest ærede i landet Ross». Han ble tilskrevet profetiske evner og skal ha forutsagt den danske invasjonen. Blant hans relikvier var hans klokke og en skjorte som man mente ga den som bar den, mirakuløs beskyttelse. Han har en hellig kilde i Cromarty.

Det finnes et kapell i ruiner i Tain i Easter Ross som man mener er bygd over det stedet hvor han ble født. En irsk kronikør beskriver ham som Primus anamchara, praecipius confessarius, «først blant sjelefrender og fremst blant skriftefedre», og han æres for sin hengivenhet i å høre skriftemål og å gi åndelig veiledning til sitt folk.

Duthac ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 11. juli 1898 (gruppen «Adomnán av Iona og hans atten skotske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 8. mars. Den feires i bispedømmet Aberdeen. Det finnes dedikasjoner i Arbroath, Kilduich og Kilduthie.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Benedictines, Bunson, Index99, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. mai 2000

av Webmaster publisert 28.12.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:51