Den hellige Domninus av Thessaloniki og fire ledsagere (~304)

Minnedag: 30. mars

Den hellige Domninus led martyrdøden i Thessaloniki (gr: Θεσσαλονίκη) i Makedonia (nå i Hellas) i forfølgelsene under keiser Diokletians (284-305) medregent i vest, Maximian Herkules (286-305). Sammen med ham ble også de hellige Filokalus (Filippolus), Akakios (Achaicus) og Palatinus drept.

Denne Domninus er identisk med den hellige Domninus som æres i Martyrologium Romanum den 1. oktober, den dato som også grekerne minner ham på. Han var født i Thessaloniki i en kristen familie og var ikke redd for å bekjenne Kristus. Han ble arrestert og fikk brukket alle beina, det ene etter det andre, deretter hogg man føttene av ham. Slik lå han i syv dager uten mat og drikke mens han sang og lovpriste Gud til han døde.

I Martyrologium Romanum er det en hellig Viktor som settes i forbindelse med Domninus. Viktor og rundt ti andre led martyrdøden et annet sted, men hvor er ikke lenger kjent.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. november 2000

av Webmaster publisert 01.11.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51