De hellige Egidius og Arcanus av Sansepolcro (d. ~1050)

Minnedag: 1. september

Den hellige Egidius (it: Egidio) var fra Spania og den hellige Arcanus (it: Arcano) var fra Italia. De dro som pilegrimer til Det hellige Land, og sammen grunnla de på slutten av 900-tallet et kapell for å skrinlegge de relikviene som de hadde brakt med seg fra Palestina, inkludert en del av Kristi grav. Dette stedet ble kalt Burgum.

Rundt kapellet vokste det frem et kloster under benediktinernes regel (Ordo Sancti Benedicti – OSB), senere kamaldulensisk (Congregatio Monachorum Eremitarum Camaldulensium – OSBCam), og en landsby som vokste til den nåværende byen Sansepolcro (Borgo San Sepolcro) i Toscana på grensen til Umbria i det sentrale Italia (Santo Sepolcro = Den hellige Grav).

Ifølge de gamle kildene kom Egidius og Arcanus til Sansepolcro mellom 936 og 996. Klosteret er dokumentert fra 1012. Egidius og Arcanus døde rundt 1050. Noen kilder sier at Arcanus døde først, og at Egidius dro tilbake til hjemlandet og ble abbed der. Deres minnedag er 1. september, som er vigselsdagen for katedralbasilikaen i Sansepolcro. Det finnes ingen offisiell kirkelig sanksjonering av deres kult, men de nevnes i bullen fra pave Leo X (1513-21) som oppretter bispedømmet Sansepolcro.

Kilder: Benedictines, Bunson, santiebeati.it, it.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. juli 2006

av Webmaster publisert 27.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:51