De hellige Edburga og Edith av Aylesbury (d. ~650)

Minnedag: 18. juli

EdburgaDe hellige søstrene Edburga (Idaberga, Edberga, Edburge, Eadburga, Eadburh, Edburg) og Edith (Eadgyth, Eadgith, Eadith; lat: Editha) var angelsaksiske prinsesser, visstnok to av de ti barna til den hardnakkede hedningen kong Penda av Mercia (632-54), selv om deres navn ikke står på de vanlige listene. De ble født i Quarrendon og bygde et lite kloster på land de hadde fått av faren i Aylesbury i Buckinghamshire, og der ble de begge nonner.

Edburga ble abbedisse, og begge søstrene utdannet sin niese, den hellige Osith av Chich (Osyth). Noen legender om Osith hevder at det var Edburga og Edith som fant henne i en bekk etter at hun hadde druknet tre dager tidligere og bevitnet hennes tilbakekomst til livet. Landsbyene Adderbury og Edburton i nærheten blir sagt å være oppkalt etter Edburga. Legenden forteller at Edburga levde i Adderbury i Oxfordshire, rundt fem mil fra Aylesbury, et navn som betyr «Eadburg’s burh».

Edburga døde rundt 650 og Edith en gang på 600-tallet, begge i Aylesbury. I 1182 ble Edburgas relikvier overført til Bicester i Oxfordshire, et kloster for augustinerkorherrer, som var grunnlagt samme år og viet til Jomfru Maria og Edburga. Der ble hennes relikvier en populær attraksjon for pilegrimer. Senere ble relikviene overført til Flandern i Belgia. Den praktfulle basisen for Edburgas skrin, som ble laget i 1320, er bevart i kirken i Stanton Harcourt i Oxfordshire.

Under reformasjonen i 1536 fikk sheriffen av Oxford, Sir Simon Harcourt, i oppdrag å ødelegge kirken i Bicester Priory. Bygningen ble revet, men han reddet skrinet og flyttet det til kirken St Michael’s i Stanton Harcourt. Sent på 1940-tallet gjorde Rev. Cowland-Cooper et forsøk på å tilbakeføre skrinet til Bicester, men uten suksess, og det finnes i Stanton Harcourt den dag i dag.

På grunn av overføringen av hennes relikvier til Bicester, er Edburga også kjent som Edburga av Bicester. Hun opptrer også i litanier og muligens i Liber Vitae i Durban. Hennes minnedag er 18. juli, som ved et uheldig sammentreff også er translasjonsfesten for den hellige Edburga av Winchester. Dette har naturlig nok ført til mye sammenblanding mellom de to.

Edburga er skytshelgen for sognekirken i Bicester, og hun var også skytshelgen for Bicester Priory. Men det var flere angelsaksiske helgener ved navn Edburga, og det er umulig å foreta en sikker identifikasjon av hvilken av dem som æres i Bicester. Lenge mente man at hun var den hellige Edburga av Winchester, datter av kong Edvard den eldre og barnebarn av den hellige kong Alfred den store.

Men det er mer sannsynlig at hun var mer lokal. Den mest sannsynlige kandidaten er altså en datter av kong Penda av Mercia, men det er også mulig at hun var datter av en av Pendas sønner, Wulfhere, som ble den første kristne kongen av Mercia. Men hun kunne også ha vært en datter av Frewald (Fredewall), en annen lokal fyrste.

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, KIR, CSO, britannia.com, celt-saints, stedburgshistory.org.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. mai 2004

av Webmaster publisert 26.05.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:51