Den hellige Eusebius av Diospolis og syv ledsagere (d. ~305)

Minnedag: 24. april

De hellige Neon, Leontius og Longinus og fire til

De hellige Eusebius (gr: Eusebios, Εὐσέβιος), Neon, Leontius, Longinus og deres fire ledsagere var ifølge den greske legenden tilskuere da den hellige Georg led martyrdøden. Det skal ha skjedd rundt år 305 i Nikomedia i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305; d. 311). Georgs martyrium gjorde så sterkt inntrykk på dem at de straks ble kristne. Av den grunn ble de snart etter utsatt for fryktelig tortur ved at kjøttet på kroppen ble skåret av i strimler slik at innvollene ble synlige. Til slutt fikk de nådestøtet og ble drept i Diospolis (noen kilder sier at de også ble drept i Nikomedia).

Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 24. april, dagen etter Georg. Longinus’ hode æres i Capua, men om levningene av en Leontius, som pave Urban VIII i 1641 ga til biskop Franz Wilhelm av Osnabrück, tilhørte Leontius i denne gruppen, er ikke sikkert. Noen kilder hevder å vite navnene på de fire andre ledsagerne, nemlig Kristoforos, Demetrius, Danabus og Nestobus.

Diospolis i Palestina (Colonia Lucia Septimia Severa Diospolis), som bysantinerne kalte Lydda og som i dag er Lod i det moderne Israel, var det tradisjonelle stedet for Georgs martyrium, derfor er det mer sannsynlig at de ble drept der enn i Nikomedia (Νικομηδεια) i Bitynia, nå Izmit i Tyrkia.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. juni 1999

av Webmaster publisert 27.06.1999, sist endret 01.10.2018 - 18:21