Den hellige Eutyches av Frygia (1. årh)

Minnedag: 24. august

Den hellige Eutyches (Eutykos, Evtykos) var ifølge en tradisjon født i Frygia. Han var muligens den unge mannen Evtykos som satt i vinduskarmen mens apostelen Paulus prekte i Troas. Han ble trettere og trettere og falt i søvn, med det resultat at han falt ut av vinduet fra tredje etasje og ble drept. Paulus vekket ham straks til live. Det hele er beskrevet i Apostlenes Gjerninger (Apg 20,7-12):

Den første dagen i uken var vi samlet for å bryte brødet. Paulus talte til dem, og han holdt på helt til midnatt siden han skulle reise neste dag. Vi var samlet i en sal i øverste etasje, og der var det mange lamper. I vinduet satt en ung gutt som het Evtykos. Da Paulus talte så lenge, falt han i dyp søvn, og overmannet av søvnen falt han ut av vinduet fra tredje etasje. Da de tok ham opp, var han død. Men Paulus gikk ned, bøyde seg over ham og slo armene rundt ham. «Vær ikke urolige», sa han. «Det er liv i ham». Så gikk han opp igjen, brøt brødet og spiste, og talte igjen lenge, helt til det lysnet. Da dro han av sted. Gutten brakte de hjem i live, og det var til stor trøst for dem.

Ifølge apostelen Johannes’ apokryfe acta var Eutyches sammen med Johannes på Patmos da apostelen skrev Åpenbaringsboken. Eutyches skal senere ha forkynt Evangeliet i mange land, før han ble fengslet, torturert og drept for sin tros skyld. Hans minnedag er 24. august.

Kilder: Benedictines, Delaney, Bunson, KIR, CSO, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. april 2000

av Webmaster publisert 24.04.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51