Den hellige Elaeth av Amlwch (500-t)

Minnedag: 10. november

Den hellige Elaeth (Eleth) levde på 500-tallet i Wales. Vi vet lite med sikkerhet om hans liv, og dateringen av hans fødsel og død er ukjent. Han skal ha vært sønn av Meurig ap Idno fra slekten til Coel Hên (Godebog), og hans hustru Onen Greg («Asketre den hese»), datter av Gwallog ap Lleenog, en av de tre «slagsøylene i Britannia». Gwallog angis også noen ganger som far til Dwywai, hustru til Dunawd.

Elaeth var åpenbart en konge eller høvding i et distrikt et eller annet sted i det nordlige Britannia, og han kalles noen ganger «Elaeth Frenin» (walisisk for «Elaeth kongen»). Men han ble drevet ut av sitt land av sine fiender pikterne. Deretter reiste han til Anglesey, en øy utenfor kysten av det nordlige Wales, og han slo seg ned der i det klosteret som ble drevet av den hellige Seiriol i Penmon, i det sørøstre hjørnet av øya.

Mens han var på Anglesey, grunnla han kirken Llan Elaeth Frenin, i dag byen Amlwch nord på Anglesey, den nordligste byen i Wales. En hellig kilde i nærheten, kjent som Ffynnon Elaeth på walisisk, hadde navn etter ham, og den hadde tidligere et stort ry for sine helbredelser fra ulike plager, men også for sin «fiskegud». En «prest» i nærheten pleide å tolke oppførselen og aktivitetene til en ål som ble holdt i kilden. Ved noen anledninger ble ålen værende ute av syne, og da ble «presten» holdt der inntil ålen dukket opp igjen.

Noe religiøs poesi som blir sagt å være skrevet av ham, er bevart i middelalderske manuskripter. The Black Book of Carmarthen fra 1100-tallet har bevart to av hans dikt, hvert på seks vers, det ene er enkelt bygd opp, mens det andre er mer komplisert. Hans minnedag er 10. november og angis av kalendere i Peniarth MS 187, grammatikken til John Edwards fra Chirkland (1481) og hos forfatteren Browne Willis (1682-1760).

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (4), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, en.wikipedia.org, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 29.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05