Den salige Elisabeth av Hoven d.e. (d. 1241)

Minnedag: 15. oktober

nullDen salige Elisabeth levde på 1200-tallet. Hun var nonne hos cistercienserne (Ordo Cisterciensis – OCist) i klosteret Hoven, i dag en bydel i Zülpich i Kreis Euskirchen i Nordrhein-Westfalen i det vestlige Tyskland. Klosteret ble grunnlagt i 1188. Premonstratenserklosteret Steinfeld, som ligger rundt femten kilometer fra Hoven, fikk i oppdrag å veilede cisterciensernonnene i Hoven. Premonstratenserne (Candidus et Canonicus Ordo Praemonstratensis – OPraem) kalles også norbertinerne etter sin grunnlegger, den hellige Norbert av Xanten (ca 1080-1134), eller Hvite kanniker etter fargen på ordensdrakten.

Den hellige Hermann Josef (ca 1150-1241) fra klosteret i Steinfeld møtte på denne måten Elisabeth. Han holdt henne høyt i akt og skrev hennes biografi, som nå er gått tapt. Alt vi vet om livet til den salige, er skrevet av en av hans brødre i Steinfeld, som også kjente Elisabeth. Han kalte henne «vår tids lys og blomst» og refererer til visjoner som hun ble benådet med. Hun ble abbedisse for søstrene i Hoven.

Da Hermann Josef lå for døden og hun gråtende ba for ham, viste en engel seg for henne og sa: «Gjør deg klar, for snart må du dra av sted». Da Elisabeth lurte på om hun skulle dø før Hermann Josef, svarte engelen: «Du reiser først, men han vil følge kort etter». Engelen bekreftet at Hermann Josef var en stor mann, og at det var ingen som ham i klosteret Steinfeld.

I en tid da dette klosteret gikk gjennom store prøvelser, sluttet hun aldri å be dag og natt. Herren viste seg snart for henne og trøstet henne: «Hvorfor be for klosteret Steinfeld? Vit at en lilje kommer til å spire og å vokse ut over klosteret og vil ikke gå bort». Caesarius av Heisterbach sier også at djevelen viste seg mer enn én gang for Elisabeth. Hun døde, som engelen hadde sagt, like før Hermann Josef, som døde den 7. april 1241 i Hoven. Hun står i cisterciensernes menologium den 15. oktober, men 27. august nevnes også som minnedag.

Kilder: santiebeati.it, zeno.org, heiligen-3s.nl, Cistercian menology - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. juni 2014

av Per Einar Odden publisert 20.06.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05