Den salige Elisabeth av Spalbeek (~1247-1316)

Minnedag: 19. oktober

Den salige Elisabeth av Spalbeek, veggmaleri i Mariënlof i Kerniel-Borgloon i Belgia (1635)Den salige Elisabeth Spalbecana ble født i 1247 eller 1248 i Spalbeek som den eldste datteren i en bondefamilie. Andre kilder sier at hun kom fra et adelig miljø i den franske regionen Champagne. Spalbeek er nå en bydel i byen Hasselt i provinsen Limburg i regionen Flandern i Belgia. Hennes hjem lå ikke langt fra kloster Herkenrode, og ofte tror man at hun var en nonne der, men faktum er at hun aldri forlot sitt hjem, der levde hun som cistercienser (Ordo Cisterciensis – OCist) (kilden heiligen-3s.nl skriver at hun var premonstratenser). Elisabeth av Spalbeek var en av de mulieres religiosae som florerte i Nederlandene på 1200-tallet

Hun mottok stigmata (sårene fra Kristi lidelse i hender, føtter og side), noe som ble observert av mange mennesker, også av abbed Filip av Clairvaux under hans visitas til klosteret Herkenrode i 1267. Hennes liv var en kontinuerlig vekst i samfunn med Kristus, spesielt i hans lidelse. Hun var sykelig og som regel for svak til å stå. Hun døde i 1316. I klosteret Herkenrode er hun tradisjonelt blitt dyrket som en helgen. Hennes minnedag er 19. oktober, men 19. november nevnes også.

Biografien om Elisabeth av Spalbeek ble skrevet i 1267 av Filip I av Clairvaux, som da var abbed for den hellige Bernhards gamle hus (1262-73). Den ble skrevet som en rapport om ektheten i hennes mirakler og hennes stigmata. Dette var en viktig oppgave for Filip og en nødvendig undersøkelse, siden Elisabeth var det første kjente dokumenterte eksempelet på stigmata etter den hellige Frans av Assisi. Dette var et helt nytt fenomen og svært suspekt i Kirkens øyne, og denne kvinnen ble hevdet å ha den gaven som ble gitt til Frans. Filip besøkte det nærliggende cisterciensiske klosteret i Herkenrode da han hørte om Elisabeth, som da var tyve år gammel, og han dro til Liège for å verifisere disse rapportene.

Kilder: heiligen-3s.nl, zeno.org, journals.cambridge.org, questia.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. juni 2014

av Per Einar Odden publisert 20.06.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05