Den hellige Elmar av Liège (d. ~700)

Minnedag: 28. august

Den hellige Ermel, fargelagt pennetegning av Jules van der Horst (ca 1990)Den hellige Elmar (Elmer, Elmerus, Elmère, Ermel, Ermelus, Ermelius) levde på 600-tallet og virket som misjonær og biskop ved Liège/Luik (Lüttich) i det nåværende Belgia. Fra hans navn kan vi utlede at han kan ha vært fra Irland, Skottland eller Wales, for navnet er beslektet med det keltiske navnet Armel. Vi vet ikke om han var en bispeviet vandrermunk fra Irland, som proklamerte den kristne tro i disse områdene.

Den legendariske overleveringen gir oss ingen historiske opplysninger. Han er skytshelgen for kollegiatskirken i den lille byen Molhain ved Vireux-Wallerand nær Reims, i bispedømmet Liège/Luik i Ardennene på grensen mellom Frankrike og Belgia. I taket finner vi ham avbildet i stukk. Tradisjonelt sies det at hans relikvier er bevart i kirken, og i middelalderen var han gjenstand for en intens kult som trakk tusenvis av pilegrimer. Men hans relikvier ble ødelagt under Den franske revolusjon. Hans minnedag er 28. august, men 25. og 27. august nevnes også. Han ble fremstilt i biskoppelig ornat. Han kalles Elmar/Ermel av Molhain eller av Liège.

Kilder: Heiligenlexikon, de.wikipedia.org, zeno.org, heilige.de, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. juni 2014

av Per Einar Odden publisert 22.06.2014, sist endret 07.12.2017 - 10:13