Den salige Egbert av Münsterschwarzach (~1010-~1076)

Minnedag: 25. november

Den salige Egbert (Ekbert, Ekkebert; lat: Egbertus) ble født rundt år 1010 i Tyskland. Han ble først benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Gorze i Moselle i Lorraine. Der hadde han en betydelig andel i den såkalte Junggorzer reformen av benediktinerordenen.

I 1047 kalte biskop Adalbero av Würzburg ham til Bayern for å gjennomføre reformen fra Gorze i klosteret i Münsterschwarzach, og han ble dets første abbed. Tradisjonen forteller at han ikke bare reformerte klosteret monastisk, men også bygningsmessig. Han reformerte flere klostre i Mainområdet, i Sachsen og i Østerrike. Sammen med Adalbero av Würzburg deltok han i grunnleggelsen av Lambach i Oberösterreich, Michelsberg, Neustadt og St. Burkhard i Würzburg. En tid ledet han også kollegiatsklosteret St. Jakob i Bamberg, kanskje også Schlüchtern. For biskop Hermann av Bamberg, som var blitt munk i Schwarzach, klarte han i Roma å få løst ham fra bannet.

Han døde en 25. november rundt 1076/77 i Münsterschwarzach, hvor han også er gravlagt. Hans minnedag er dødsdagen 25. november, men 26. august nevnes også.

Kilder: Benedictines, Schauber/Schindler, KIR, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. februar 2000

av Webmaster publisert 24.02.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51