Den salige Engelmar av Bayern (1060-1100)

Minnedag: 14. januar

nullSkytshelgen for bønder; for en god avling

Den salige Engelmar (Englmar, Engelmer) ble født i 1060 i Lüftlhof ved Hacklberg (?) nær Passau i Bayern i Sør-Tyskland. Han var sønn av en fattig bayersk bonde. Han ga avkall på farens eiendom og ble i Passau disippel av en armensk biskop ved navn Gregor. Etter dennes død den 23. oktober 1093 vandret Englmar oppover langs Donau og bygde seg en eneboerhytte i en skog i området nær den lille byen Windberg ved Passau. Der ble han en populær og høyt aktet eneboer som ble berømt som rådgiver for befolkningen. Han var en venn av bøndene og en etterspurt helbreder av dyrene.

Men befolkningens begeistring for Engelmar vakte uvilje og nag hos en omreisende mann som bodde en periode hos ham og lot som han ville bli hans disippel. Om natten fra 13. til 14. januar 1100 slo han Engelmar i hjel på jakt etter verdisaker. Da han ikke fant noen penger, gravde han ned liket i snøen. Den grusomme udåden ble først oppdaget om våren etter at snøen var smeltet. Legenden forteller at legemet da utstrålte et klart lys. Englmar ble funnet først ved pinse, og greven av Bogen brakte ham på en oksekjerre ned i dalen og gravla ham der den nåværende sognekirken ligger. Den ble i 1131 bygd over hans grav.

I den kjente landsbyen St. Englmar i Bayerischen Wald finnes det fortsatt i dag innbyggere som på andre pinsedag opprettholder den gamle skikken som kalles «Englmarisuchen». Til minne om eneboeren Englmar blir det gjemt en legemsstor statue av ham i skogen, og når den er funnet, bringes den i høytidelig prosesjon tilbake med en geistlig i spissen for befolkningen.

Engelmars minnedag som salig er 14. januar, men 14. mai nevnes også. Relikvier av ham finnes i dag over alteret i sognekirken i valfartsstedet St. Englmar samt i premonstratenserklosteret i Windberg ved Straubing, hvor noen relikvier ble brakt i 1331. Bønder påkaller Engelmar for en god avling. I følge et gammelt manuskript ble Engelmar saligkåret i 1188. Han avbildes som eneboer, knelende med en øks i hodet og martyrpalme eller liljer i hånden.

Kilder: Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, CSO, Patron Saints SQPN, Bautz, Heiligenlexikon, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. juli 2014

 

av Per Einar Odden publisert 04.07.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04