Den hellige Enogatus av Aleth (d. 631)

Minnedag: 13. januar

Den hellige Enogatus (Egnogatus; fr: Enogat) levde på 600-tallet i Bretagne i det nåværende Nord-Frankrike. Han ble munk og senere abbed for klosteret Saint-Méen i det nåværende departementet Finistère i regionen Bretagne. Han ble deretter valgt til biskop av Aleth i Bretagne, i dag Saint-Malo, som den fjerde eller femte etterfølger av den hellige Malo (487-565).

Han restaurerte klosteret i Saint-Méen og er kjent for sine administrative talenter. Han oppnådde også for dette klosteret besittelsen av klosteret Gaël. Han skal ha samarbeidet med den hellige abbed Convoyon i klosteret Redon for å etablere de nye monastiske reglene, og det sies at han sto innførte valg av abbeder av medlemmer av kommuniteten. Han døde i 631. Hans minnedag er 13. januar. I bispedømmet Saint-Malo er han skytshelgen og eponym for sognet Saint-Enogat i byen Dinard departementet Ille-et-Vilaine i Bretagne.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Heiligenlexikon, fr.wikipedia.org, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. juli 2014

av Per Einar Odden publisert 04.07.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05