Den hellige Epipodius av Lyon (d. 178)

Minnedag: 22. april

Den hellige Epipodius var en ung mann av gresk opprinnelse som bodde i Lyon i Gallia i andre halvdel av 100-tallet. Han og den hellige Alexander var unge, ugifte menn og venner siden lang tid tilbake. De var gode kristne og ved å gjemme seg hos en enke som bodde like utenfor byen, prøvde de å unngå å bli tatt av hedningene i de store kristenforfølgelsene under keiser Markus Aurelius (161-80).

Men romerske tjenestemenn oppsporet dem, og de ble arrestert. Dommeren spottet Epipodius og sa: «Vi dyrker våre guder med fest og jubalong. Dere følger en dyster og sørgelig religion; dere dyrker en mann som ble spikret på et kors, som ikke kunne fordra at noen nøt alle livets gleder, som fordømmer glede og gleder seg over at de som dyrker ham, er utmattet av fasting. Men hva kan man vente av en Gud som ikke engang kunne garantere sitt eget liv».

«Det er for galt at en ung mann som du må dø i forsvar av en dårlig sak. Regner du oss som ateister? Har ikke vi også en religion og guder? Våre guder elsker glede og fester, og livets saftige gleder der deler av deres kult». Mengden ropte opp, men Epipodius svarte ingenting. Da ga dommeren ordre om at han skulle henrettes med sverd. Det skjedde en 22. april.

Etter å ha blitt pisket ble Alexander to dager senere korsfestet sammen med 34 andre. Alexander og hans ledsagere minnes den 24. april, to dager etter Epipodius, som har minnedag den 22. april Alexander minnes ofte sammen med Epipodius denne dagen. Deres navn står i Martyrologium Romanum.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bentley, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. oktober 2000

av Webmaster publisert 22.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51