Den hellige Equitius av Telese

Minnedag: 18. juni

nullDen hellige Equitius (it: Equizio) var en diakon, og sammen med den hellige biskop Palerius (it: Palerio) av Telese er han knyttet til spørsmålet om opprinnelsen til bispedømmet Telese og deres første biskoper. Telese, i dag Telese Terme, er en by og kommune i provinsen Benevento i regionen Campania i Sør-Italia.

Byen ble ødelagt i 847 og 860 av sarasenerne og igjen på 1000-tallet under krigen mellom Roger II av Sicilia og de normanniske grevene fra det søritalienske fastlandet. Byen ble gjenoppbygd, men igjen pulverisert i 1349, denne gang av et jordskjelv. I 1883, etter samlingen av Italia, ble det bygd varme bad der, og derav byens nåværende navn Telese Terme.

Det eneste sikre er en plakett som attesterer den guddommelige åpenbaring av tilstedeværelsen av de helliges legemer og deres gravsted i San Martino, vigslet av biskop Vilhelm av Avellino i 1167.

Kirken San Palerio, som ble ødelagt av ulike hendelser, ble brukt som et steinbrudd for byggematerialer, og i den anledning ble relikvier og plaketten over dem oppdaget i år 1712. Etter analyse av levningene, som fant sted i Benevento, fikk kardinal Orsini (senere pave Benedikt XIII) transportert de hellige relikviene til San Martin V.C. og lagt under høyalteret i kirken St. Johannes Døperen den 5. mars 1713.

I dag æres deres relikvier i metropolittkatedralen i Benevento og i kirken i Telese. Deres liturgiske minnedager som ble fastsatt av Rituskongregasjon i 1795 for bispedømmene Benevento og Telese-Cerreto, er 16. juni for Palerius og 18. juni for Equitius.

Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. juli 2014

av Per Einar Odden publisert 08.07.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06